keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Ekologinen ulkovalaistus

Kissankäpälän ulkovalaistusta olen lähtenyt ratkomaan ekologisista ja kaupunkirakenteellisista lähtökohdista. Onneksi ne tässä tapauksessa johdattavat samaan minimalistiseen suuntaan. Omakotitalo ei ole kaupunkirakenteen kohokohta, joka vaatisi pimeän ajan julkisivuvalaistusta. Tosin tässä tapauksessa olisin päätynyt samantapaiseen lopputulokseen vaikka talomme olisi pieni julkinen rakennuskin. Koska ikkunasommittelu on julkisivujen 'juju', en olisi rakentanut pimeän ajan julkisivuvalaistusta ulkoseinille vaan olisin käyttänyt hyväkseni sisävalaistuksen luomaa valaistujen neliöiden leikkiä. - Palataanpa kuintenkin takaisin ekologisuuteen, jota  ajatellaan usein vain energiankulutuksen näkökulmasta, mutta myös säteilyenergian vaikutukset muihin eläinlajeihin tulisi huomioida.

Energiansäästö on nyt yksi myyntityön kärkiargumenteista ja valaisinmyyjät esittelevät kilvan toinen toistaan parempia valotehokkuuslukuja. Lukujen lisäksi täytyy kuitenkin huomioida myös se että valo päätyy sinne mihin halutaan ja että valon laatu on halutunlaista. Näitä käytössä olevat luvut eivät kuvaa ollenkaan tai huonosti. Esim. ledien väriominaisuuksia ei onnistuta täysin kuvaamaan nykyisellä värintoistoindeksillä. Olennaista on kuitenkin, että valaisimet kuluttavat vähän energiaa. Elinkaarianalyysien mukaan tuotteeseen sitoutunut energiamäärä valmistusprosessissa tai käytöstä poiston jälkeen näyttelee sen sijaan vain vähäistä osaa energiankulutuksesta. Energiatehokkaaseen ratkaisuun pyrittäessä valoa tulisi olla vain siellä missä sitä tarvitaan ja silloin kun tarvitaan. Valon määrää tulisi säätää himmentämällä tai kerroksellisilla ratkaisuilla. Harva omakotiasukas päätyy kuitenkaan himmennettävään ulkovalaistukseen. Sen sijaan kerroksellisia ratkaisuja näkee usein.

Öinen valaistus häiritsee monien eläinlajien liikkumista, ruoanhankintaa ja vuodenajan määritystä. Miten haittoja voitaisiin vähentää?
- Käytetään valoa mahdollisimman vähän.
- Käytetään valoa ajallisesti rajatusti (ajastimet, liiketunnistimet tms.).
- Suunnataan valo alaspäin.
- Ei valaista tummia ja kiiltäviä pintoja (autot, asfaltti tms.), koska monet eläimet käyttävät hyväkseen valon polarisaatiota
- Vältetään valoa, jonka spektri sisältää paljon sinisiä aallonpituuksia
- Muuttolintujen reiteillä vältetään muuttoaikaan valoa, jonka spektri sisältää paljon punaisia aallonpituuksia (esim. natriumpolttimot).

Öinen valaistus voi toki häiritä myös esim. kasvien valmistautumista talvilepoon. Etelän harvinaisuuksia kannattaakin valaista syksyllä vain harkitusti, että kasvi osaa valmistautua ajoissa talven saapumiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti