tiistai 12. elokuuta 2014

Rakenneratkaisut - kohti toteutusta


Painovoimainen ilmanvaihto vaikuttaa laajasti talon rakenteisiin ja tilajärjestelyihin. Hormisto vie oman tilansa käytettävissä olevista rakennusneliöistä, mikä lisää kustannuksia. Asuintilat tulee ryhmitellä hormistojen ympärille, mikä taas asettaa haasteita tilasuunnittelulle. Jokaiseen asuinhuoneeseen tulee oma tulo- ja poistoilmanvaihtokanava. Tämä ratkaisu mahdollistaa myös ääntä eristävien ovien ja kynnysten käytön. Lähes kaikissa tiloissa on myös avattava tuuletusikkuna.


Lämmön talteenoton puuttumista täytyy kompensoida jotenkin. Olimme ajatelleet ottaa lämpöä talteen ilman sijasta harmaasta jätevedestä. Innostusta lisäsi, että lämmönvaihdin olisi edullinen ja yksinkertainen ratkaisu. Valitettavasti LVI-suunnittelija tyrmäsi ajatukseni kertomalla moisen järjestelyn olevan Suomessa laiton ja vaativan väliin yhden vaarattoman väliaineen. Lämmön talteenoton puuttuminen on jouduttukin kompensoimaan käyttämällä hyvän U-arvon vaipparakenteita ja kohtuullista aukotusta. Jotta päivänvalon määrä pysyisi riittävänä on käytetty useita valon tulosuuntia ja riittävän korkeita ikkunasijainteja.

Sisätiloissa tullaan käyttämään paljon massiivipuuta, joka tasaa ilman kosteutta ja vähentää näin tunkkaisuuden tunnetta. Lisäksi puulla vaikuttaisi olevan  positiivisia psykofysiologisia vaikutuksia. Aluksi suunnittelimme hirsirakenteen käyttöä, mutta kustannussyistä päädyimme kevyempään puupanelointiin. Lisäksi panelointi tuntui joustavammalta ratkaisulta. Ylipäänsä pyrimme kiinnittämään huomiota pintamateriaalien ja käsittelyiden vaikutukseen sisäilman laatuun. Puun pintakäsittelyiden tulee myös olla hengittäviä. Samoin rakentamisen aikainen pölykuorma pyritään minimoimaan. Perustusten ja kellarikerroksen tekijöille on koostettu eri suunnittelijoiden dokumenteista läpivientikartta ja listaus, jotta läpiviennit tulee kootusti huomioitua jo varhaisessa rakennusvaiheessa.

Kellarikerros on kokonaan kivirakenteinen. Ulkoseinissä käytetään LTH-420 ja RUH-420 harkkoja ja alapohjaan tulee Ukorex Grafit eristettä 200mm. Seinien sisäpintoihin tulee kalkkimaali. Ulkopintaan slammaus ja kumibitumi. Seinän yläosaan tulee myös patolevy. Kellarin ulkoseinien Ukorex suojaa samalla myös bitumikermiä. Kellarikerroksessa sijaitsee kulverttitila, johon tuloilma otetaan ulkoa 2m korkeudesta maan pinnasta. Kulvertissa ilma esilämpenee ja hitaasta ilmankierrosta johtuen pöly laskeutuu kulvertin lattiapinnalle, jota tulee käydä säännöllisesti imuroimassa. Kulverttiin tulee vesihöyryä läpäisevä vedeneristys. Kondenssi on huomioitu myös kulverttitilan raudoituksessa. Kulvertin seinät ovat LTH-380 harkkoa.

Puurakenteinen yläosa on diffuusioavoin. Höyrynsulkuna käytetään Intello-kangasta. Painovoimaisesta ilmanvaihdosta johtuen ylimpään kerrokseen muodostuu ylipaine. Kesällä paine-eron voi tasata parven ikkunan avaamalla, mutta talviaika on haasteellinen. Yläpohjaan tuleekin myös vaneri, joka tiivistämisen lisäksi myös jäykistää rakennetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti