lauantai 19. syyskuuta 2015

Smyygejä, antenneja ja ensimmäinen sähkölasku


Saimme talotoimittajalta smyygilistalähetyksen ja kirvesmiehet naputtelivat listat paikoilleen takajulkisivuun ja ovien ympärille. Takajulkisivu on nyt paljon viimeistellymmän näköinen kunhan rajaa epämääräistä nyssäkkää täynnä olevan pihamaan pois näkökentästään.

Antennin asennustyö on myös alkanut. Itse antenniasennus kävi varsin sutjakkaasti. Datakaappiin tulevan antennivahvistimen näpräystyö tuntuu sen sijaa vievän aikaa. Tavanomaisesta asennuksesta poiketen meille tulee kanavakohtainen vahvistus myös VHF:lle.

Saimme myös ensimmäisen sähkölaskun kesäkuukausilta. Tänä kesänä keskimääräinen energiankulutuksemme oli noin 490 kWh/kk eli n. 60 eur/kk. Tämä käsittää kotitaloussähkön, käyttöveden lämmityksen ja märkätilojen ja kellarin lämmityksen. Ainakin tänä kesänä oli niin kylmä ettei kellarin työhuoneessa olisi ollut 21 asteen lämpötilaa ilman lattialämmitystä. Sinne ei juuri paista aurinko eikä hukkalämmön lähteitäkään ollut. Energiankulutuksen kannalta ei varmasti olekkaan ideaalia sijoittaa asuintiloja kellariin. Toisaalta tuo kulutuksemme tuntuu varsin kohtuulliselta neljän hengen taloudessa. Alemmaksikin sitä on varmasti vielä mahdollista saada. Kunhan löydän jostakin aikaa ajattelin myös laskeskella hiilijalanjälkeämme.

2 kommenttia:

 1. Kellari on kyllä oiva keksintö - talvella se ei kaipaa kovinkaan paljon lämmitystä, maa talon alla ei jäädy koskaan ja seinien ympärillä on paksut maakerrokset. Kesällä tila tuntuu vilpoisalta - eikä tarvita jäähdytystä. Näin siis yhden vuoden asumisen kokemuksella. Tosin viime kesä oli niin surkea kelien puolesta, että ei kellarissa olisi mitenkään voinut olla liian kuuma. Mutta ei ollut toissa kesänäkään, kun taloa rakennettiin. Silloin sentään oli elokuussa ennätyspitkä helleputki. Ja kellari pysyi silti vilpoisana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei

   Olet varmasti oikeassa siinä, että minkä kesällä mahdollisesti häviää sen voittaa sitten talven lämmityskaudella. Samoin on totta, että kellarillissessa rakennuksessa voi lämpimänä kesänä käydä vilvoittelemassa kellarissa. Asuimme ennen kellarillisessa rivitalossa, jossa tämäkin tuli koettua. Oma lihasmassani taitaa kuitenkin olla niin pieni, että harvoin asunnoissa liian lämpimältä tuntuu. Toisaalta minulla ei ole juurikaan asumiskokemusta moderneista suuri-ikkunaisista taloista. Meillä on kohtuullinen ikkunapinta-ala ja suuria puita ympärillä, joten talo ei kesällä helposti ylikuumene. Makuuhuoneiden ikkunat on myös suunnattu koilliseen/kaakkoon ja monen ikkunan päällä on jonkinlaista lippaa, joten kesälläkin pärjää hyvin ilman sälekaihtimia, joista en pidä.

   Sinulla on kivan informatiivinen blogi! Jatka samaan malliin.

   Poista