sunnuntai 1. tammikuuta 2017

2016 Energiankulutus

Kissankäpälän kulutus vihreillä pylväillä
Sininen viiva kuvaa lämpötilaa
Vihreä viiva kuvaa verrokkien kulutusta
Vuosi 2016 oli ensimmäinen kokonainen kalenterivuosi, jolloin Kissankäpälä on ollut asuttuna. Mitään suuria yllätyksiä tämä ensimmäinen vuosigraafi ei itselleni tarjoa, kun olen seuraillut kulutuslukemia aktiivisesti läpi vuoden. Sähköenergiaa ostimme 8587 kWh. Kuusipaneelisilppua poltimme n. 3,5m3. Kahdessa ylimmässä asuinkerroksessa läpötilat ovat olleet talvella 21 asteen yläpuolella. Puunpolton tavoitteena kun on ollut lisälämmön tuotannon lisäksi myös tyhjentää pihaa puunyssäköistä. Jos tasaisimme sähkölaskun koko vuodelle, summa olisi n. 80 eur/kk. Neljän hengen taloutemme vesilasku on n. 30 eur/kk, kiinteistövero 74 eur/kk ja jätemaksu 20 eur/kk. Jätemaksua kasvattaa hiukan se, että tonttimme ei ole ihan kadun vieressä. Nuohousmaksu koko vuodelle jaettuna on 3,4 eur/kk. Yhteensä kuukausittaiset asumiskulut ovat siis n. 207 eur/kk. Lisäksi tulee tietysti vielä kotivakuutus ja lainan lyhennys korkoineen.

2 kommenttia:

  1. Hienoilta saavutuksilta näyttävät tällaiset kulutuskäppyrät - yli 1000 kWh/kk on menty vain kerran, eikä samanlaisia tammikuun pakkasjaksoja nykypäivänä enää usein tule. Joten vuosi 2017 voi mennä tästä vielä alemmas.

    Tuo okt-asumisen kulutaso on myös hyvä saavutus, sillä 207€/kk ei AsOy-maailmassa välttämättä riitä enää muuta kuin enintään kaksion yhtiövastikkeisiin. Minkäänlaista vuokra-asuntoa ruuhka-Suomesta tuolla summalla ei saa, ja tuskin saa mitään ruuhka-Suomen ulkopuoleltakaan?

    Tietysti tähän sitten pitää useissa talouksissa vielä lisätä päälle lainanlyhennys, mutta siitäkin periaatteessa vain se koron osuus on aito kulu. Lainanlyhennyksen osuuden voi saada takaisin ja saakin, silloin kun talo myydään - se lainanlyhennyshän on tavallaan talon ostamista osamaksulla. Nykyään myös koron kustannusvaikutus on pieni, sillä realikorko voi todellisuudessa olla nolla tai negatiivinen, jos inflaatiokin otetaan huomioon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan tyytyväisiä olemme tosiaan kuluihin - myös epäsuoriin. Tontti katsottiin siten, että töihin pääsee juosten, pyörällä tai julkisilla. Myös lasten harrastukset ovat lähellä. Kun aika jättää vanhasta autostamme, uutta ei ole pakko hankkia. Joten pystymme asustelemaan tässä pienillä kuluilla.

      Poista