sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Piha-altaan rakentaminen ja kustannukset

Näkymä keittiön ikkunasta. 
Meillä piha-allas kerää talteen katon sadevedet, samalla se toimii silmänilona aikuisille ja pulikointipaikkana lapsille. Tälläinen monitoimiallas on haastava suunnittelukohde. Lisäksi allas sijaitsee rinteessä kallioisella pihalla ja aivan talon vieressä, joten korkojen kanssa on täytynyt olla tarkkana. Varsinkin kun altaan kantavana ajatuksena on ollut vesiheijastuksen syntyminen sisätiloihin klo 18 kieppeillä. Altaan puhdistus on biologinen ja energiankulutus on pyritty minimoimaan. Altaiden rakentamisesta ei ole valtavasti tietoa, joten tässä tiivistetysti meidän altaan tiedot. Altaan vasenta reunaa tulee sivuamaan terassimainen/laiturimainen puurakenne. Katsotaan minä vuonna saamme sen toteutettua.Rakenne


Allasta reunustava puro
Vesiaihe muodostuu pääaltaasta ja sitä reunustavasta purosta. Pumppu nostaa veden altaasta puroon, josta se taas valuu takaisin pääaltaaseen. Altaaseen kerätään katolta tulevat sadevedet. Koska vettä on tarkoitus käyttää kasteluvetenä ja kuumalla säällä haiduntakin voi olla suurta, altaan veden pinta voi vaihdella merkittävästi. Allas onkin verhoiltu sisäseinämiltään pyöreillä jokikivillä. Pohjan verhoiluna toimii allassubstraatti. Pyöreisiin kiviin päädyin, koska ne sopivat mielestäni hyvin pihallemme, jossa on paljon sileää avokalliota. Pyöreä kiviverhoilu on lisäksi armollisempi allaskumille. Kun veden pinta altassa alkaa nousta kohti kriittistä rajaa, se ohjautuu hulevesiviemäriin. Mikäli viemäri on tukossa tai ei vedä riittävän nopeasti vesi alkaa poistua ylivuotona altaan kauimmaisesta kulmasta. Sinne on tulossa hulevesien imeytyspainanne, kunhan raksajämää saadaan raivattua. Altaan sisäseinämät ovat loivat, jotta lapset ja eläimet pääsevät kapuamaan altaasta ylös. Yleensä seinämät terassoidaan, jotta altaaseen saadaan eri vedensyvyyttä vaativia kasveja. Jätin terassoinnin pois, koska vaihtelevan vedenpinnan takia kasveja ei voi laittaa pääaltaaseen.

Allas sijoittuu rinteeseen keittiön ikkunan alle. Rinne kaivettiin esiin kallioon asti ja toiselle puolelle muotoiltiin penger isosta louheesta. Päälle tuli mursketta.  Altaan pohjalle, kallion päälle, tuli kerros salaojasoraa. Tämän suurempaa salaojitusta en suorittanut, sillä kuoppa oli ollut kaivettuna hyvän aikaa ja kuitenkin pysynyt aina kuivana. Savimaan tontilla salaojitukseenkin on hyvä paneutua. Murskeen/salaojasoran päälle tuli puolestaan suodatinkangas ja hiekkakerros. Hiekan päälle laitoin tavallisen suodatinkankaan kaksinkertaisena ja altaan pohjan kohdan peitin paksulla suodatinkankaalla. Suodatinkankaan päälle tuli 1mm allaskumi. Altaan sisäpinta verhoiltiin pyöreillä jokikivillä. Koska lapset liikkuvat altaassa, jokikivien alle tuli vielä paksu allaskumia suojaava matto. Altaan reunalle muotoiltiin makkaramainen koroke ettei pintavesi valu suoraan altaaseen. Kaikki verhoilukivet on huuhdeltu ennen altaaseen laittoa. Piha-altaiden yhteydessä on hyvä miettiä myös turvallisuutta. Ymmärtääkseni nykyisin rakennusluvissa vaaditaan altaiden sijoittamista aidatulle alueelle.Suodatus
Laitteiden koeajoa
Suodatinpumppuna on Eco 3000. Päädyin tähän malliin koska se oli pienitehoinen (10W), nostokorkeudeltaan riittävä ja siihen on mahdollista liittää myöhemmin myös pintasuodatin eli skimmeri. Suodatinpumpun läpi menevät 8mm roskat. Varotoimenpiteenä olen näin ensihätään  laittanut pumpun pesupussin sisään, mikä estää suurten roskien pääsyn suodatinpumpun sisään. Kehittelen sitten myöhemmin jonkin pysyvämmän ratkaisun. Suodatinpumppu pumppaa veden altaan reunalla olevaan 9W UVC-suodattimeen . UVC-suodatin hajottaa levät tehokkaasti. UVC suodattimesta vesi ohjautuu Zeoliittilaatikkoon. Zeoliitti on huokoista kiveä, jonka pinta on hyvä kasvualusta bakteereille. Bakteereiden pitäisi sen avulla kehittyä luonnollisesti ja näin edesauttaa liikaravinteiden hajoamista. Toinen Zeoliittirasia on pääaltaassa ja luutavasti lisään pari rasiaa vielä johonkin kohtaan. Syksyllä poistan Zeoliitin ja käytän sen lannoitteena puutarhassa. Altaan pohja on peitetty allassubstraatilla, joka estää levän muodostusta ja pitää veden kunnossa. Substraatti on hyvä huuhtoa ennen altaaseen laittoa. Altaaseen tulevan sadeveden ohjaan tällä hetkellä altaaseen haavin kautta. Haavin tarkoituksena on kerätä huomaansa katolta tuleva roska. Altaan lähellä on suuri mänty, joten roskaa kertyy huomattavia määriä.

Kustannukset

Kuoppa kaivettiin maatöiden yhteydessä, joten sen hintaa on vaikea arvioida. Varsinaiseen kaivuutyöhön ei mennyt paljoakaan aikaa, mutta kivipergerryksen tekoon meni tunti jos toinenkin. Arvioisin kaivuutöiden kustannuksiksi 800 euroa. Kivistä ja murskeista kaikki eivät ole tulleet altaaseen, mutta toisaalta olen allaskumin alla käyttänyt suodatinkangasta, joka oli rakennustöiden ylijäämää.

Kaivuutyöt 800 euroa
Mursketta 2 suursäkkiä 156 euroa
Hiekkaa 2 suursäkkiä 160 euroa
Jokikiviä 1 suursäkki 90 euroa
Jokikiviä 2 suursäkkiä 258 euroa (sis. kuljetuksen)
Allaskumi GreenSeal EPDM, 1mm, 5*7m 333 euroa (vesielämä.fi)
Suojamatto 9m, 365g/m2, 43 euroa (vesielämä.fi)
Suojamatto 8m, 150 g/m2, 84 euroa (vesielämä.fi)
Zeoliitti 10 litraa 24 euroa (vesielämä.fi)
Allassubstraatti 120 litraa, 132 euroa
Kasvikoreja 2 kpl 8 euroa
Juurtumisverkkoja 4 kpl 6,80 euroa
toimituskulut 85,70 euroa
suodatinpumppu eco 3000 (10 W) 154 euroa (vesielämä.fi)
UVC-suodatin, 9 W 59 euroa (Bauhaus)
Allasletku 20,50 (Bauhaus)
Letkunkiristimet, 2kpl, 6,90 euroa
Kynsiliittimet, 2kpl, 9 euroa

Yhteensä 2430 euroa


Kokemukset

- Vesiheijastus tulee keittiön kattoon klo 16-19; just niin kuin pitikin ja tykkään kovasti.
- Puista tulevaa roskaa saa kalastella haavilla altaasta tiiviisti. Koen sen kuitenkin ainakin vielä toistaiseksi mukavan rentouttavana touhuna. Altaan lähellä on runsaasti lempparipeitekasveihini kuuluvaa tuoksukurjenpolvea, joten solinan, välkkeen ja tuoksun tuottama kokemus on juuri sellainen mitä lähdin hakemaan.
- Altaan rakennus vaatii valtavasti työtä ja perehtyneisyyttä.
- Allas kerää tykkäyksiä myös eläimiltä. Päivittäin kurkkuaan käy kostuttamassa lintuja. Kerran olen bongannut myös oravan. Sammakko 'Samppis' on myös yleinen vieras altaassa.
- Lapset tykkää. Katsotaan mitä allaskumi tykkää lasten tassuista ja kuinka suojaustoimenpiteeni toimivat. Periaatteessa takuu materiaalille on 30v.

Edit 21.7. Salaojasora unohtui ensin rakennekuvauksesta, johon sen kävin nyt lisäämässä


6 kommenttia:

 1. Olen itsekin suunnittelut jotain vähän vastaavanlaista - ja olipa hyvä etten ehtinyt vielä tekemään (muuta kuin vähän varmuusviemäröintejä).

  Tämä onkin siis yllättävän tekninen projekti. Itse olin pohdiskellut vain lähinnä sitä, että miten välttyä vai minimoida talven aiheuttamat vauriot. Ja että miten saisin altaasta mahdollisimman helppohoitoisen...

  Mutta täytyy tässä projektissa näköjään huomioida paljon muutakin.

  Hyvä linkki muuten tuo vesielama.fi - sieltähän näyttää löytyvän vaikka mitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allas on sen verran mittava projekti ettei siitä halua pannukakkua. Usein tehdään hyvin pieni allas ilman kunnon suodatusta, jolloin ollaan ongelmissa levän kanssa. Talvivauriot saa minimoitua hyvällä perustamisella ja joustavalla rakenteella. Betonialtaan kanssa täytyy varmasti olla tarkkana talvenkestävien rakenteiden suhteen. Helppohoitoisuutta edesauttaa suurehko allas vähän roskaa keräävässä paikassa. Kalojakaan ei kannata altaaseen laittaa, jos tavoitteena on helppohoitoisuus. Omilla aarimäärillä altaan paikkaa tai kokoa ei tosin tarvinnut kovin paljon ihmetellä. Itsellä kihosi hiki otsalle pumpputyyppejä selatessa, mutta alkoi se valo lopulta kajastaa. Työtä allas varmasti vaatii, mutta meille ei tule nurmikkoa, joten olen ajatellut käyttäväni 'nurmikonleikkuuajan' tähän. Katsotaan miten allas pärjää vuosien mittaan.

   Poista
 2. Vielä olisi jatkokysymyksiä... Eli millainen tuo altaan rakenne kerros kerrokselta nyt teidän altaassa olikaan? Oliko siis ulkoa sisään päin mentäessä kallio + salaojasora + suodatinkangas + hiekkakerros + 2x suodatinkangas... Ja altaan pohjalle vielä kolmaskin kerros suodatinkangasta??? Tai tässä kohtaa kertomusta siis itse putosin kärryiltä: "...Hiekan päälle laitoin tavallisen suodatinkankaan kaksinkertaisena ja altaan pohjan kohdan peitin paksulla suodatinkankaalla..." Ja siihen päälle sitten kumi, ja kumin päälle kivet? Jolloin kivien rakosista - jos jotain rakoja jäi, niin se kumi voi olla myös osittain itsekin näkyvissä, ja tummana se voikin näkyä? Mutta jos kumin päälle laittaisi vielä yhden suodatinkankaan, ja jos se jää jostain kohdasta näkyviin, se ei varmaankaan olisi kovin kaunista katseltavaa?

  Tässä vaiheessa omaa suunnitteluani olen tunnistanut mahdollisiksi uhkatekijöiksi pakkastalven ja ylitulvimisen lisäksi nyt siis levän, kumin puhkeamisen rakentamisen yhteydessä tai sen jälkeen, bakteerikasvustot, liikaravinteet, irtoroskat + puunlehdet syksyllä... onko muuta?

  Teillä siis pumppu viedään talveksi sisälle ja säilytetään vesiämpärissä, vaiko? Mutta muuten allas jää sellaisenaan talveksi ulos? Vai tyhjennättekö siitä talveksi veden pois kokonaan/osittain? Jäätyminen kait aiheuttaa (fysiikan lakien mukaan) painetta laidoille, mutta sitäkin painetta voi halutessaan estää ja poistaa laittamalla keskelle allasta tyhjän muoviämpärin, jossa on kiviä pohjalla. Silloin jäiden paine kohdistuu tyhjään ämpäriin, ja sekin ehkä joustaa eikä mene välttämättä rikki? Tosin en mä kyllä tiedä tekeekö kukaan tällaisia ämpäriviritelmiä tai muuta vastaavaa? Ja periaatteessa neliskanttinen laastisaavi olisi parempi ottamaan jäiden painetta vastaan kuin pyöreän muotoinen ämpäri? Ja jos allaskumilla kerran on 30v takuu, niin ehkä se riittää, pitää vaan sitten ostaa allaskumi oikeasta paikasta, luulisin että esim. Bauhausista ostettuna allaskumin takuu olisi vain 5v (luulo, ei tieto)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei

   Tässä rakennekerrokset
   - kallio/murske/louhe (kantava muoto, kun allas on rinteessä)
   - salaojasoraa kalliopohjan päällä
   - suodatinkangas (raksarullasta, joka on ohuempaa kuin vesielämä.fi kaupasta ostettu)
   - asennushiekkaa
   - suodatinkangaskerros (seinämiin laitoin raksarullasta kaksinkertaisen suodatinkankaan ja pohjalle laitoin vesielämä.fi kaupasta ostettua paksua tavaraa
   - allaskumi
   - suodatinkangas (paksu kangas)
   - kivet

   Ostin jo rakennusaikana suodatinkankaaksi rullan mustaa suodatinkangasta sillä ajattelin käyttää sitä myös puutarhahommissa, enkä tykkää jos pihan rakenteista vilkkuu valkoista kangasta. Altaan sisäpuolella eli kivien alla käytin kuitenkin vain kangasta joka oli hankittu vesielämä.fi kaupasta metritavarana. Sekin on mustaa, mutta se paksumpaa ja ajattelin että se on ainakin tarkoitettu jatkuvaan vesikontaktiin. Infotekstissä luki, että kangas sopii kumin suojaksi esim. silloin jos kumin päälle laitetaan painavia kiviä.

   Pumppu säilytetään ohjeiden mukaan talven aikana sisällä vesiämpärissä. Ennen sisällevientiä ajattelin ajaa altaan tyhjemmäksi. Allaskumin pitäisi kestää 300% venymä eli en oikeastaan pelkää talvea ja jäätä vaan sitä että lasten puuhailu hinkkaa jotakin terävää kiveä kumia vasten. Tuon kumin pitäisi kuitenkin olla todella vahvaa tekoa.

   Eiköhän tuossa ole aika hyvin uhkatekijät lueteltu hukkumista lukuun ottamatta. Mutta jos laitat loivat kivetyt reunat, niin kuin ymmärsin, niin eiköhän sieltä pääse kaikki ylös punnertamaan. Meillä tuo 'puro' on ollut lintujen suosiossa aamukylpypaikkana. Oravan olen nähnyt pari kertaa 'lammella' juomassa.
   Mukavaa projektia! Ainakin 'turhapuro' näytti hyvältä.

   Poista
 3. Hei,
  Kiinnostaisi tietää altaan mitat. Pituus, leveys, syvyys. Itse olen suunnittelemassa 3,5 x 2 x 0,7m allasta, enkä ajatellut laittaa siihen suodatinpumppua. Minulla on pienempi allas, jonka aina keväällä tyhjennän ja putsaan levästä (ei sitä hirveästi kerry) ja täytän uudella vedelle. Suihkulähdepumpun joutuu kyllä muutaman kerran kesässä nostamaan vedestä ja puhdistamaan, mutta suodatinpumpun asennus tuntuu suht isolta hommalta. Lähinnä siis kiinnostaa, miten suuri allas on, eli vaikuttiko se suodatinpumpun valintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei allas linee tuota samaa kokoluokkaa. Ehkä pikkuisen isompi. Suodatinpumppu on tosiaan puropumppu, jonka jätin viime syksynä altaaseen ja laitoin vain nyt keväällä sähköt päälle. Hyvin helppotöinen ratkaisu siis.

   Poista