tiistai 4. lokakuuta 2016

Ensimmäisen vuoden kokemuksia - Osa 2. Arjen parantajia

Kun asiat junnaavat ja tekemättömien töiden lista tuntuu loputtoman pitkältä, on hyvä miettiä missä asioissa asumisen laatu on parantunut. Seuraavassa listauksenomaisesti mukavia arjen parantajia, jotka ovat kesän aikana mieleeni tulleet. Nämä ovat tietysti yksilöllisiä kokemuksia ja riippuvat myös aiemmista asumiskokemuksista. Omaan listaani olisi esim. muutoin päätynyt myös induktioliesi, mutta koska se oli jo aiemmassa asunnossa, niin eipä sen kätevyyttä enää sitten huomaakkaan.

Äänieristetty makuuhuoneen ovi



Koska kaikissa makuuhuoneissa on sekä tulo- että poistoilmaventtiili, äänieristetyn oven asentaminen ei vaadi mitään lisäkommervenkkejä. Paremmin äänieristetty ovi on todella mukava, kun liikkeelle lähdetään eri aikoina.
















Injektoritakka

Itse pidän paljon siitä, että takka säteilee lämpöä. Olohuoneemme on myös pieni, joten mikään massiivinen takka ei olisi tilaan mahtunutkaan. Takan hyötysuhde oli myös yksi arviointikriteereistä. Aiemmassa asunnossa meillä oli saksalainen kiertoilmatakka, mutta siihen en ollut erityisen ihastunut. Injektoritakka on ainakin tähän mennessä tuntunut nappivalinnalta kotimme lämmönlähteeksi.











Pyrolyysiuuni

Uunin puhdistus on ikävää hommaa. Sitä tulee tehtyä liian harvoin, jolloin tuloksetkaan eivät ole kummoiset. Pyrolyysipuhdistus on loistava keksintö.

Rättipatteri eteisessä/tuulikaapissa




Meillä on pieni rakennusoikeus (125m2), joten arkieteisestä en haaveillut. Eteiseen sai kuitenkin mahdutettua muutamia käteviä toimintoja. Rättipatterilla voi kuivailla nopeasti lapasia ja pipoja talvella. Syksyllä on kiva heittää satulan kuivausrätti päiväksi kuivumaan.















Standby pölynimurisäilytys eteisessä

Jahkailimme aluksi laitetaanko keskuspölynimuria, mutta lopulta se jäi laittamatta. Sen sijaan eteiseen tuli lattiatasossa oleva säilytyspiste imurille. Imuria ei siis tarvitse nostella, kun käy imuroimaan. Säilytyspisteessä on myös pistokepaikka, jossa imuri on kiinni kaiken aikaa ja tästä pisteestä käsin yltää imuroimaan koko kerroksen. Eteisen saa nopeasti imuroitua ihan vain nostamalla letkun pois kannakkeestaan.




Kytkimet eteisessä: kotona/poissa, auton lämmitys ja ulko(joulu)valopistorasiat

Meillä ei ole varsinaista taloautomaatiojärjestelmää, mutta sähkösuunnitelmaan tehtiin muutamia samantapaisia juttuja. Kotona/poissa kytkimen avulla saa näppärästi virrat pois laitteista. Huono puoli on, että virran katkaisu uunista vie ajastuksen nollatilaan ja jotta uuni taas toimisi, kellonaika pitää asettaa uudelleen.
Autolla lähdetään harvoin liikkeelle säännöllisesti, joten päätimme ajastimen sijaan laittaa lämmityksen sisällä olevan kytkimen taakse.
Kaikki ulko(jouluvalo)pistorasiat ovat yhden eteisen katkaisijan takana.


Makuuhuoneiden käytäväkytkimet

Kaikissa makkareissa huoneen valoja saa kytkettyä useammasta pisteestä käsin. Kätevää aikuisten ja yhden lapsen mielestä. Toisen lapsen mielestä kytkinten tulee olla tietyissä asennoissa ja hän ei ominaisuutta käytä (ainakaan vielä).

Pyykkikuilu

Kuilulle jäi lopulta tilaa niin vähän, ettei standardiputki olisi mahtunut, joten kattopeltimiehet väänsivät meille oman kanttituubin. Se kuitenkin toimii ja on hyvä.

Liiketunnistimet


Meillä liiketunnistimet ohjaavat valaistusta kellarissa ja tuulikaapissa. Myös alakerran kylppärissä syttyy pimeän (<20 lx) tultua pikkuvalo tunnistimen havaitessa liikettä. Halutessaan voi sitten katkaisimesta laittaa lisää valoa. Minusta nämä ovat käteviä, mutta miehen mielestä ne toimivat aina jotenkin väärin.














Kivi&rosteri keittiössä
Kivi ja rosteri ovat hyvä työtasoyhdistelmä lapsiperheeseen. Muuten voisi hirvittää, kun tyttö soittaa iltapäivällä kokkailevansa kavereineen. Aiemmin meillä oli rosteritaso yhdistettynä massiivipuuhun. Saarni oli todella kaunis, mutta vaati työtä. Toisaalta sitähän voi aina ajatella, että jäljet kuuluvat elämään.














Sadesuihku ja kiinteä suihkuputki

Meillä oli aluksi käsisuihku nostettuna ylös suihkuputkeen, joten lasten oli pakko tottua käyttämään kiinteää suihkua. Kiinteän suihkuputken etuna on etteivät lapset eivät enää huido samalla tavalla käsisuihkun kanssa pitkin seiniä ja ovia. Varsinkin pienissä tiloissa tämä on hyvä juttu. Onhan sadesuihku myös paljon miellyttävämpi kuin edellinen suihkumme vaikka meillä ei jättilautasmallia olekkaan.














Legoparvi

Matala parvitila sopii hyvin legojen kasaukseen, kun hommassa ollaan muutoinkin kyttyrässä. Legot ovat poissa lattialta kuljeksimasta. Jos sattuu olemaan pikkusisaruksia, rakennelmat on myös helpompi suojata ja pikkusisaruksenkin tukehtumisvaara on pienempi.















Kiskot & valopistorasiat


Itse en todellakaan tiennyt miten mööpelit ja toiminnot tarkalleen sijoittuvat muuton jälkeen. Puhumattakaan siitä millaiset tarpeet tulevat jatkossa olemaan. Tämä olisi kuitenkin olennainen perusta hyvälle valaistukselle. Antaakseni lisää siimaa itselleni valaistuksen justeeraukseen otin käyttöön 3-vaihekiskot ja valaisinpistorasiat. Näin voin suuntailla ja siirrellä spotteja jatkossakin tarpeen mukaan. Lisäksi päätöksiä valaisinhankinnoista saattoi siirtää, kun 3-vaihekiskoon solahtavat eri valmistajien valaisimet.

Olohuoneen valaisimet ryhmittelin seinälle, kun halusin säilyttää puisen kattopinnan eheänä. Myös muissa tiloissa olen usein suosinut seinäasennusta ja epäsymmetrisyyttä valon jakautumisessa. Mielestäni epäsymmetrisyys tukee hyvin talon sisätilojen arkkitehtuuria. Aluksi olohuoneen valaisimet oli suunnitelmissa kiinnittää klipseillä verkkoihin, mutta loppujen lopuksi ne kiinnitettiin seinään.







Valaistuksen värilämpötilat käyttöajan mukaan


Työhuoneessa valaistuksen värilämpötila on 4000K, kun käytän huonetta lähinnä päivisin. Työhuoneen 3-vaihekiskon yhteen vaiheeseen on tarkoitus asentaa myös 2700K valaisimia iltatyöskentelyä varten. Muissa asuintiloissa on 2700K, kun niissä oleskelu tapahtuu pääasiassa ilta-aikaan ja kesällä keinovaloa tarvitsee vasta yöllä. Muutoin olisin kyllä varmaankin ottanut 3000K valonlähteet, mutta kohtuuhintaisia hyvän värintoiston (Ra >90) E27-kantaisia valonlähteitä oli vain 2700K värilämpötilassa. Sängyn vierustan lukulampussa on 2200 K ja 400 lm, joten ei pitäisi melatoniinin tuotannon häiriintyä illalla lueskellessa. Lisäksi itse ainakin pidän siitä, että valaistusvoimakkuuden laskiessa myös värilämpötila laskee. Myös monilla valaisinvalmistajilla on nyt 'dim to warm' mallisto, jossa värilämpötila riippuu valovirrasta. Omaan läppäriini olen myös ladannut FLux appsin, joka säätää taustavalon spektriä vuorokaudenajan mukaan.

Pyöräsäilytys

Kaupungeissa on tarkat vaatimukset autojen säilytykseen, mutta perheasunnoissakin on todella onnettomat varaukset pyörien säilytykseen. On todella mukavaa, että pyörät saa katon alle. Talveksi pyörät otetaan kellariin.

















Kottikärryn ja puutarhaletkun säilytys


Pienen rakennusoikeuden takia meillä ei ole varsinaista ulkovarastoa vaan varastotilat on sijoitettu kellariin. Kottikärrylle tuli kuitenkin pieni liukuovellinen lippakoppi ja samaan kopperoon tuli myös takapihan vesiposti letkuineen.








Hyötytarha autokatoksen katolla

Keittiön ikkunan takana pyörii jatkuvasti kaneja ja rusakoita. Näkyipä kaurislaumakin kulkevan 100m päässä, mutta ne tuskin aivan pihalle tulevat. Joka tapauksessa  hyötyviljely ilman aitauksia olisi hankalaa. Olenkin erittäin tyytyväinen päätöksestä sijoittaa viljelylaatikot autokatoksen katolle. Pienillä tonteilla kerroksittainen käyttö tuo myös mukavasti lisätilaa pihalle. Hyötytarhan rakennus on vielä vaiheessa. Kuvassa on katolle menevät kierreportaat, jotka saatiin vasta viriteltyä


Vihreä vieraspaikka

Yleensä vieraat jättävät autonsa kadun varteen, mutta joskus tulee tarvetta toisella autopaikalle myös tässä ihan omalla pihalla. En kuitenkaan halunnut pikku pihalleni enää lisää kasvittomia 'automaaneliöitä'. Niinpä tein murskeesta vain polkumaiset ajo-urat ja istutin muualle vain maanpeitekasveja. Mielestäni ratkaisu on toimiva, jos lisäpaikkaa tarvitsee vain harvoin. Kasveja täytyy vielä kuitenkin muokata. Hanhikille multa/paikka on liian rehevä ja siitä on kasvanut liian korkea autonaluskasviksi. Ensi keväänä siirrän hanhikit muualle ja laitan tilalle lisää maahumalaa.











Kompostori

Ennen olimme biojätekeräyksen piirissä, joten kompostori on lisännyt työtä. Toisaalta yhtenä motiivina omakotitaloprojektiin oli nimen omaan puuhailu omalla pihalla ja mahdollisuus muokata elämää ekologisempaan suuntaan. Joten omaa arkeani parantaa tietoisuus siitä, että biojäte muuttuu oman pihan mullaksi. Viime talvena pyöräytin biojätteet mikrossa kovien pakkasten aikaan, jotta kompostori kestäisi paremmin toiminnassa.

Kännykkähotelli

Tämä on vielä prosessissa, mutta uskoisin olevan hyvä juttu. Hotelliin on tulossa USB latauspisteet.

Seuraavat toiminnot ovat vielä harkinnassa

Ulkokurapiste 

Tämä voisi muodostua simppelisti vain istuimesta, jonka vieressä olisi sanko ja tiskiharja saappaiden kuuraukseen. Ehkä katoksen vesipostin viereen?

Eristetty laatikko ruokatoimituksia varten

Tuleekohan tälle tarvetta tulevaisuudessa? Paikkaa ja muotoa olen kuitenkin alustavasti pyöritellyt mielessäni.

2 kommenttia:

  1. Olipas paljon näppäriä oivalluksia. Varsinkin tuo imurisäilytys (siis oma suosikkini näistä).

    Nimittäin meidän taloon tuli keskuspölynimuri. Ja ainakin lasten käytössä sen säilytys menee niin, että se on pitkine letkuineen lattialla päiväkausia, jos ja kun kerran aloitettua imurointia ei sitten heti jakseta tai ehditä tehdä ihan loppuun saakka... :-)

    Joskus nimittäin tulla esim. joku kaveri kylään, ja koko touhu keskeytyy - keskeytyminen voi kestää joskus useamman päivänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meilläkin voi imuri lattialle jäädä, mutta edellisessä asunnossa se oli lattialla lähes aina. Melkein joka päivä täytyi imuroida ja imurin taitteleminen perinteiseen siivouskomeroon, jossa on ulosvedettävä säilytyspiste, tuntui aina olevan liian raskas manööveri. 'Kohtahan sitä kuitenkin tarvitaan'. Ainoastaan vieraiden tullessa ryhdistäydyttiin. Eli siihen nähden tämä on huima askel parempaan.

      Poista