maanantai 9. tammikuuta 2017

Rakentamisen turhat normit?

Asumisen pitäisi olla kohtuullisen hintaista. Uusista asunnoista kohtuullinen hinta on kuitenkin kaukana ja mitä lähemmäs Helsingin keskustaa edetään sitä kauemmas kohtuullisuus loittonee. Yhtenä edullistamiskeinona on esitetty rakentamista säätelevien turhien normien purkua. Vuodenvaihteeseen ajoittunut matka ja airbnb:n kautta vuokrattu asunto antoi inspiroivan näkökulman rakentamista edullistavaan normien purkuun.

Lähtökohtana on tietysti tehokas rakentaminen. Tehdään tiiviisti korkeita rakennuksia. Jätehuolto vie tontilla vain turhaa tilaa. Jäteastiat voivat pyöriä kätevästi kadulla ja lajitteluhan on turhaa. Lasten leikkipaikkakin on tontilla turha. Hissi on turha, muuttakoon huonojalkaiset pois tai pysyköön asunnossaan - kyläilemäänkin niiden on turha tunkea. Porraskäytävän poistumistiemitoitus on turha - parvekkeeltakin voi hypätä ja potilaan saa sieltä kätevästi heitettyä alas - turha kanniskella paarien kanssa. Poistoilmakanava kylppärissä on turha, ikkunan saa kuitenkin auki. Pyykinpesukoneelle on turha varata paikkaa sisältä, sehän mahtuu hyvin parvekkeelle. Yhteinen lämmitysjärjestelmä on turha, jokainen järjestäköön omansa jos tarpeelliseksi katsoo.

Näillä keinoin saataisiin Suomessakin asumisen hintaa alemmas.

No - oikeasti oma näkemykseni on, että turhia normeja ei juuri ole vaan ne ovat syntyneet helpottamaan erilaisia arjen toimintoja. Joidenkin normien poistaminen voisi laskea asumisen välittömiä kustannuksia, mutta nostaa yksilölle tai yhteiskunnalle koituvia välillisiä kustannnuksia. Teknologian murros voi kuitenkin olla sellainen tekijä, joka vaikuttaa myös normeihin. Yksi esimerkki voi olla liikkumisen murros, joka vaikuttaisi autopaikkatarpeeseen. Ja oikeasti esim. pyykinpesu parvekkeella on ihan kätevä järjestely etelän mailla - sinnehän ne pyykitkin ripustetaan kuivumaan ja pakkanen taitaa olla hyvin harvinainen vieras.

2 kommenttia:

 1. Löytyykö tällainen "turhista normeista vapaa" rakentamistyyli jostain Kaukoidän suunnalta, esim. Filippiineiltä? Eihän tuo kuvaus oikein Venäjällekään sovi (kun siellä ei pesukone toimi parvekkeella, ei ainakaan kovalla pakkasella...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy Madridin lähiöstä. En tiedä minkä aikakauden rakennuskantaa edustaa; jotakin 60-80 lukujen välillä. En myöskään tiedä mitkä ovat normit nykyisin. Sisältä huoneisto on tyypillinen Ikeasisustettu AirBnb-asunto. Kylppärikin on remontoitu joskun viimevuosina, mutta IV puoli hoitui tosiaan ikkunaa avaamalla. Vain keittiön seinässä oli tulo- ja poistoilmaventtiilit. Vähän ennen poislähtöä huomasin hometta makkarimme seinässä. Yksilasisiin ikkunoihin tuntui kondensoituvan kosteutta aika lailla näin talviaikaan.
   Kun on aikanaan rakennettu todella tehokkaasti gryndaten on myös hankalaa järjestää jätteiden lajittelumahdollisuutta näin jälkikäteen.

   Poista