Kissankäpälään piti tulla mahdollisimman simppeli talotekniikka - vaan kuinkas sitten kävikään...........
Sain aiemmin syksyllä lainaksi virtausmittarin, jolla mittailin virtausnopeuksia IV-venttiileissä. Kylpyhuoneen venttiili näytti pyöreää nollaa. Olin jo aimmin ihmetellyt miksei suihkun alussa painovoimainen luukku sulkeudu ja koneellinen avaudu. Kanavapuhallin vain yksinkertaisesti käynnistyi. Kesätoimintatilanhan piti olla painovoimainen, paitsi silloin, kun ilmankosteus nousee yli 60%, jolloin koneellisen kanavapuhaltimen piti työntää ylimääräinen kosteus hormiin. No; ajattelin että odotellaan myöhemmin syksyllä tulevia sähkäreitä, joilta saamme ohjauslogiikan. Eilen sähkärit saapuivat. Muiden keskeneräisten asioiden ohella ihmeteltiin myös kylpyhuoneen ilmanvaihdon toimintaa. Selvisi, että IV-suunnittelijan ohjeet oli ymmärretty väärin ja mieheni löysi koodista pari bugiakin. Painovoimainen venttiili olikin kiinni käytännössä aina. Hygroskoopistakaan ei löytynyt hystereesiruuvia eli hystereesi täytyy tehdä koodiin.
No - asialistalla oli myös kulvertin lämmityksen liittäminen maalämmön taakse. Ilmeni, että linjasäätöventtiili oli väärää tyyppiä (on/off), kulvertin IV-putkessa oli käytetty liian pitkiä ruuveja, jotka haittasivat säätöpellin toimintaa ja moottori oli ehkä liian pieni kääntelemään isoa peltia. Lisäksi huomasimme mieheni kanssa illalla, että kulvertin huoneanturi oli väärän tyyppinen, sillä se mittasi liian korkeaa lämpötila-aluetta. Koodikin näytti olevan pielessä, mutta sitä emme käyneet enää illalla ronkkimaan, kun yksi piuha puuttui. Yöllä vielä heräsin linjasäätöventtiilin räksätykseen - väärän tyyppinen venttiili ilman hystereesiä.
Voi ihmetellä miten pieneen tekniikkamäärään saa näinkin paljon virheitä, mutta onhan näitä mahdollisuuksia:
- suunnittelijan pitää tehdä oikeat ratkaisut
- ratkaisut täytyy kommunikoida selkeästi ja yksikäsitteisesti kaikille osapuolille
- asennukset täytyy tehdä virheettä
- koodarin täytyy ymmärtää suunnittelijan tahto
- koodissa ei saa olla virheitä
- käyttäjän täytyy ymmärtää miten laitteen kuuluu toimia
Mikähän mahtaa olla tilanne runsaasti tekniikkaa sisältävissä taloissa, joissa ei tehdä virtausten tarkistuksia yms. mittauksia ja tarkastella tekniikan toimintaa eri tilanteissa. Tässä vaiheessa rakennuttaja ei enää yhtään ihmettele, että talot saadaan homehtumaan alta aikayksikön.
Lisäys: Mikäli tätä joku lukee ja ihmettelee mikä se hystereesi on niin yhden omakotitalon rakennuttajapohjalta selittäisin sen jotakuinkin näin. Toimilaitteen 'on' ja 'off' arvot ovat erisuuruiset, jolloin laite ei ränksyttele edestaas yhden raja-arvon ympärillä. Esim. ilmankosteuden mukaan toimivan kanavapuhaltimen käynnistymisarvon tulee olla korkeampi kuin päältä pois arvon. Jos raja-arvoja on vain yksi, puhaltimen sammuttua kosteus nousee kuitenkin vielä hiukan ja puhallin käynnistyy uudelleen. Tätä ränksymistä voi sitten kestää hyvän aikaa. Myös venttiilejä hystereesin käyttö säästää ja sen pitäisi olla säätötekniikan peruskauraa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti