torstai 29. lokakuuta 2015

Pihasuunnittelun lähtökohdat

Pihasuunnittelun lähtökohtana on pikkupiha, joka tarjoaisi mahdollisuuksia kokea tuoksuja, ääniä, tuntoaistimuksia, värejä, valon ja varjon vaihteluita ja makuja. Tarkoitus on käyttää runsaasti marjoja tuottavia puita, pensaita ja maanpeitekasveja. Aluksi ajattelin ettei nurmikkoa tulisi lainkaan, mutta ehkä jonkinlainen jumppa-alusta tarvitaan kärrynpyörien heittelyyn. Lähtökohta on sikäli mukava, että tontilla kasvaa jo upea honka ja naapurin pihalla, keittiön ikkunan edessä on toinen. Naapureiden pihoilla on myös korkeita koivuja ja jopa haapoja. Haavan tuottama äänimaisema on kaunis. Samoin valo, joka siivilöityy se värisevien lehtien lomitse. Iso puu omalla tontilla on lottovoitto, sillä puun kasvaminen vie vuosikymmeniä. Kaikkia kaatotöitä kannattaakin harkita huolella. Tarkoitus on suosia kestäviä kotimaisia kantoja, mutta muutama herkkähipiäisempikin lajike tulee pihaltamme löytymään esim. Sinisade Blue Moon ja Bourbonruusu Louse Odier. Varsinainen keittiöpuutarha tulee autokatoksen katolle, jossa se on paremmin suojassa rusakoilta ja kaneilta, joita pihallamme lompsuttelee. Katsotaan vielä millainen kotilokanta täällä on.

Tontilla on myös avokalliota, joka tulee toimimaan pihaterassinamme. Pihalle on tarkoitus rakentaa  sadevesiallas, joka ainakin näin aluksi toimisi myös lasten polskuttelupaikkana. Siihen on suunnitteilla ekologinen suodatusjärjestelmä.

Tarkoituksena on ottaa huomioon myös pieneläimistöä ja tarjota elintilaa mahdollisuuksien mukaan. Pihalle jätetään muutama koivupölkky lahoamaan. Pihaa reunustamaan on tehty matala luonnonkiviaidanne louhintajätteestä, joka tarjoaa suojaa ja talvehtimispaikkoja. Aidanteeseen siirrettiin myös ne neljä kohmeista sammakkoa, jotka löytyivät halkojen alta. Toivottavasti kivitalokin välttää heille. Syksyinen siistiminen tehdään rennolla kädellä a' la Pentti Alanko. Lähinnä tarkoitus on pitää kulkuväylät puhtaina ja ketolämpäreet ravinneköyhinä, jotta kasvisto säilyy kuivalle kedolle tyypillisenä.

Vanhasta kuusiaidasta jätettiin jäljelle torso, johon saadaan kiinni linnunpönttö ensi kesää varten. Torson viereen istutetaan tarha-alppikärhö, jotta pönttöön on mukavan suojaisaa puikahtaa. Kiviaidan viereen nostetaan multapenkerettä, jotta pensasaidanne saa riittävästi kasvualustaa. Pihan vanhasta kasvillisuudesta säästetään pensasruusu ja sireeni, jotka kasvoivat sopivasti hiukan syrjässä. Kuusiaidasta täytyi luopua, koska se oli ollut vuosia hoitamattomana. Lisäksi se oli kallioisella pihanpuoliskollamme hyvin kitukasvuinen.

Syksyn alennusmyynnit tarjosivat hyviä hankinta-apajia pihanrakentajille ja itsekin napsin sieltä starttipaketin aineksia, jotka ovat nyt valeistutuksessa. Hankintoja löytyy 'piha' -sivulta. Syksyllä myös multaa ja kiviainesta sai tarjoushinnoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti