Mittailin näin pyhäpäivän ratoksi miten lämpö jakautuu eri kerroksiin. Tänään on marraskuiseksi päiväksi lämmintä (+10), joten kulvertissa ilmaa ei tarvitse kovasti esilämmitellä (asetus +12). Meillä esilämmityksestä kulvertissa huolehtivat maalämmöllä toimivat lattialämmitys ja matalalämpöpatteri. Tuloilmaventtiileissä lämpötilat olivat asteissa seuraavanlaiset: 13 (kellari), 19 (1.krs) ja 22,6 (2.krs), joten ilma lämpenee selvästi noustessaan hitaasti tiilikanavia pitkin.
Näyttäisikin siltä, että tarvitsemme tehokasta lämmitystä lähinnä kulvertissa ja kellarin työhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa. Jossakin vaiheessa suunnittelin takan sijoittamista kellarin työhuoneeseen olohuoneen sijaan ja se olisi ollut oikea ratkaisu ainakin lämpötalouden kannalta. Kellarin 'kylmävarastossa' ja teknisessä tilassa lämpötila on tällä hetkellä 24 astetta ilman, että tilaa tarkoituksellisesti lämmitettäisiin. Maalämpöpumppu ja muihin tiloihin johtavat lämmönjakolinjat tuottavat sen verran hukkalämpöä, että tila lämpenee noihin lukemiin. Lämpövuotojakaan ei pitäisi juuri olla; sen verran työtunteja olen kaikenlaiseen tiivistykseen käyttänyt.
Varsinaisissa asuinkerroksissa lämmitys on ollut päällä pesutiloissa ja eteistiloissa. Eteistilojen lämmitystä säätelin pienemmälle ja yläkertaan jätän vain pienen lämmön märkätilatornin laattaan. Parempi pitää suuri kivimassa ainakin pikkuisen lämpimänä näin talviaikaan. Koska lämpöä on tuntunut riittävän muutenkin, kaikki termostaattien takana olevat tilat ovat tietysti olleet ilman lämmitystä yläkerroksissa. Lattialämmitysfirman edustaja oli kovin huolissaan toisen kerroksen lämmöistä, kun kuuli lautalattiasuunnitelmistani. Nyt näyttää siltä, että aivan hyvin lattialaudan paksuus olisi voinut olla suurempikin kuin 21mm. Sen sijaan päätös suopakuuratusta lattiapinnasta vaikuttaisi olleen hyvä sillä lauhoina talvina lattialämmityksen käyttöaika on hyvin pieni ja suopakuurattu lattia on aina lämpöisen tuntuinen.
Mies päätti paneutua säätöihin ja on viettänyt illat kellaritonttuna.
Meillähän ei ole mitään hienoa taloautomaatiojärjestelmää, vaan ohjelmoitava
logiikka. Kulvertin seinään oli sähkäri asentanut Produal HSL 33 -lämpötilasäätimen. Kyseinen laite ei kuitenkaan suoraan sopinut kulverin lämpötilan säätöön, mutta sopivasti kikkailemalla ja laitteen asetuksia muutamalla sitä pystyi käyttämään lämpötila-anturina. Nyt näyttäisi siltä, että olemme saaneet säädöt kohdilleen siten että kulvertissa ilma esilämmitetään 12 asteeseen ja että luukku menee kiinni mikäli lämpötila laskee 8 asteeeseen. Luukku avautuu taas kun 12 astetta on saavutettu.
Ohjelmointi tapahtuu graafisten kuvakkeiden avulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti