sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Eteinen & tuulikaappi

Eteinen taitaa usein olla yksi omakotirakentajan haasteellisimmista tiloista. Näin oli meilläkin. Rakennusoikeus tontillamme on pieni, joten saimme sanoa hyvästit erillisille arkieteisille tai vaatehuoneelle sisäänkäynnin yhteydessä. Tuulikaappiin oli varattu tilaa parimetriselle säilytyskalusteelle. Rakennusprosessin aikana tuulikaappiimme ilmaantuikin yllättäen yksi pystysuora putkilinjasto. Lisäksi kävi ilmi ettei kukaan ollut ajatellut miten yksi toisesta kerroksesta lähtevä tiilihormilinjasto kannatetaan, joten sille täytyi tehdä kannatus ontelolaatan päältä. Lopputulemana kaapiston tausta oli eri tasoissa olevaa siksakkia. Taustan olisi tietysti voinut levyttää yhtenäiseksi lyhimmän syvyyden mukaan, mutta tuntui, että näitä hukkakolosia oli hormien yhteydessä jo aivan riittämiin. Muuton yhteydessä en jaksanut enää käydä ratkomaan näitä kaikkia yksityiskohtia, joten eteiseen tuli vain parimetrinen vaatetanko. Jossakin vaiheessa tuulikaapin röykkiön kimppuun oli kuitenkin pakko palata.

Eteisen puolelle hankittiin Ikeasta Tarva-lipasto, jonka ylimmästä laatikosta tuli klassinen sälälaatikko. Loput laatikot jaettiin 1kpl/hlö periaatteella niin, että pipojen ja hanskojen löytäminen aamulla oli jotakuinkin mahdollista. Puisen Tarvan käsittelin mustalla petsilakalla ja vetonupit käsittelin vihreiksi.

Porraspuusepältä oli jäänyt yksi pitkä massiivikuusipuu, joten kävimme ideoimaan tuulikaappiin samanlaista väliseinää kuin portaikkoon. Se erottaisi omat rydöt toivottavasti hieman siistimmäksi jäävästä vierasnaulakosta.
Käsisahalla nirskutellen sain kuin sainkin aikaiseksi jotakuinkin samanlaisen rakenteen. Rautakaupasta hain liimalevyjä, joista nikkaroin kenkähyllyn. Hyllyn korkeuden mitoitin niin, että sen alle mahtuu imuri. Imurin sähköjohto on aina kiinni seinässä ja putki roikkuu takaseinässä, joten se on aina valmiina palvelukseen ilman hankalaa nostelua. Kenkähyllyn alle nikkaroin pari laatikkoa, jonne voi sulloa lisää kenkiä. Toinen laatikko on hieman syvempi, jotta takaseinän mutka saadaan huomioitua. Vierasnaulakon puolella on sinkkiämpäri, jossa säilytetään sateenvarjot. Oven vieressä on rättipatteri, jossa voi kuivatella ja lämmitellä lapasia yms.

Hattuhylly on auttamattoman huono paikka hattujen ja lapasten säilytykseen. Syvälle ja korkealla olevalle hyllylle hukkuu kaikki pikkutavara. Hattuhylly varattiinkin erilaisille kasseille, joita meillä tuntuu riittävän eri lähtöön. Takaseinän kolosiin tehtiin pienet hyllyt liimalevystä. Sinne laitettiin pyöräilykypärät, saappaita ja luistimet (viikonloppuna testattiin Tapiolan tekojäärata).
Tässä kokonaisuus, jossa näkyvät molemmat säleikköseinämät. Tuulikaapin ylämaskin taakse kiinnitin verhokiskon ja siihen laitoin mummon siskon vanhan pellavalakanan verhoksi. Halutessaan voi sitten vetää verhon omien ryntteiden eteen. Vanha pellavalakana on tosin aivan vinkkura, joten ehkä joskus kaukaisessa tulevaisuudessa hankin siihen jonkin toisen kankaan, mutta nyt mennään näillä. Liukuovet eivät meille mahdu, kun aivan ylämaskin vieressä on katkaisijaryhmä.
Hakiessani petsilakkaa silmääni pisti potentiaalinen 'hattunaulakkovalo', koska hintaa oli vain 15euroa valaisin lähti mukaan. Se voi palvella joko näin tai sitten olla vain paljaana mustana rautalankavalaisimena, kuten se on alun perin tarkoitettukin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti