Talo Raution
innoittamana katselin marraskuun alun kulutuslukemia. Säätöjen pitäisi
nyt olla kohdillaan,mutta pientä hakua vielä tehdään. Lukemat näyttävät
paremmilta kuin uskalsin toivoa. Meillä on painovoimainen ilmanvaihto
ilman lämmön talteenottoa, joten hieman hirvitti miltä energialukemat
nyt syksyllä näyttävät. Marraskuun alku on ollut iloinen yllätys 227,9
kWh ensimmäisen kymmenen päivän aikana eli keskimäärin 22,78 kWh
vuorokaudessa. Fortumin antama vertailuarvo samankokoiselle (180m2) uudelle maalämpöomakotitalolle, jota asuttaa 4 henkilöä, on 26,67 kWh. Energiatodistuksen mukaan vuosikulutuksemme pitäisi olla tuplasti sen missä lukemissä näyttäisimme kesän ja syystalven lukemien perusteella menevän. Kesän alhaisia lukuja suhteessa muihin uudisomakotitaloihin osasin odottaa, kun IV-koneen kulutus jää pois. On kuitenkin yllättävää, että Kissankäpälä pärjää näin hyvin vielä marraskuussa. Tuskin hiukan lauhempi sää kaikkea selittää. Ehkä hitaampi ilmankierto mahdollistaa hyvän hyötysuhteen maalämmöllä toimivalle ilman esilämmitykselle? Takkaa emme ole vielä käyttäneet ollenkaan.
Viikonloppuna olimme poissa, joten lauantain lukema oli vain 12,35 kWh. Nappasin lauantain tarkempaan tarkasteluun ja alemmasta
kuvasta näkyy kuinka maalämpöasentaja on ohjelmoinut lämpimän
käyttöveden tuotannon (näin nuo kulutuspiikit tulkitsisin). Eli vettä
lämmitellään varhain aamulla pariin otteeseen ja sitten neljä kertaa
alkuiltapäivän ja iltakymmenen välillä.
Ratkaistavana ongelmana meillä on vielä lämmön epätasainen jakautuminen eri kerroksiin. Tällä hetkellä maalämpöä on pyydetty tuottamaan lämpimämpää vettä, jotta kellarin työhuoneeseen ja kodinhoitohuoneeseen saadaan lisää lämpöä. Yläkerroksissa taas termostaattipiirit eivät lämmitä, kun lämpöä on yli 22 astetta eli lattiat märkätiloja ja eteistä lukuun ottamatta ovat kylmiä. Katsotaan paljonko tämä ratkaisu kuluttaa ja miten se toimii. Toinen vaihtoehto on nostaa esilämmitystasoa kulvertissa. Jos joku tämmöistä systeemiä suunnittelee itselleen, niin tämä lämmön jakautuminen olisi hyvä ottaa pohdintaan.
Ylllättävän alhaisia energiankulutuslukemia minustakin! Siis teillä ei ole vissiin koskaan mennyt sähköä yli 30 kWh / vrk? Ja meillä ei ole kovin usein mennyt sen alle, paitsi joskus kesällä.
VastaaPoistaIV-kone on tosiaan melkoinen energian syöppö. Se kuluttaa itse sähköä, sen hyötysuhde ei ole ikinä 100%, ja erityisen paljon lämpöä menee harakoille silloin, jos IV-kone tulkitsee, että talossa on liian kuuma, jolloin lämmön talteenotto menee pois päältä, ja +23C tai +24C asteinen ilma puhalletaan sellaisenaan talosta ulos. Kesällä tämä olisi ihan hyvä ominaisuus, mutta minusta syksyllä tuon lämpimän ilman voisi jättää sisällekin, ei siitä nyt välttämättä tarvitsisi eroon päästä...
1960 ja 1970 -luvun taloissa, joissa on pelkästään poistoilma, eikä tuloilmaa, eikä IV:n lämmön talteenottoa, niin noissa taloissa kaikki lämmin ilma puhalletaan harakoille läpi talven. Joissakin taloissa on tosin nyt jälkiasennuksena laitettu PILP eli Poisto-Ilman-Lämmön-Talteenotto, ja sen saama energia on siirretty käyttöveteen.
Lokakuussa kyllä meni yli 30 kWh/vrk, kun tuli kylmät eikä maalämpöä ollut vielä kytketty tuloilman lämmitykseen. Sähkäriä odotellessa laitoimme esilämmityskammioon rakennusaikaisen lämpöpuhaltimen ja ennätykseksi tuli lokakuussa 56 kWh/vrk. Kesällä meillä meni 16-17 kWh/vrk.
Poista