Nyt on sitten pakkastestikin käyty läpi. Pakkasjakson aikana lämpötila 'yläpihan' puolella näytti olevan alhaisimmillaan -27 astetta. Aamutyön tunteina käytiin varmasti alempanakin. Alapihalla, josta ilman sisäänotto tapahtuu, on yleensä aina vielä kylmempää, joten kirpeistä pakkaslukemista pääsimme nauttimaan. No miten kävi?
Meillä suurin vuorokautinen sähkönkulutus osui perjantaille 52,3 kWh/vrk. Sähkön lisäksi energiaa on tuotettu paneelisilpulla, jota on poltettu aamuisin takassa n. 20 litraa (n. 7kg). Nyt näyttäisi myös siltä, että pääsemme ihan maalämmöllä ja satunnaisella takan käytöllä (n. 2m3 puuta) pieneen vuotuiseen ostosähkön määrään (n. 8000 kWh). Tämä on ymmärtääkseni uudellekin omakotitalolle ihan hyvä lukema ja paljon pienempi kuin energiatodistuksen laskelmat näyttivät. Toki tämä on vasta puolen vuoden käyttöön perustuva arvio ja vuosikymmenten aikana kulutus tulee myös vaihtelemaan. Millä eväillä matalaan kulutukseen voi päästä ilman koneellista ilmanvaihtoa?
Meillä käytössä monia nykyaikaisen koneellisen ilmanvaihdon tuomia etuja. Ne on vain toteutettu hieman eri tavalla:
- kotona/poissa toiminto - voimme sulkea ja säätää ilman sisäänottoa.
- lämmön talteenotto - tulo- ja poistoilma kulkevat vierekkäisissä tiilihormeissa eli hormiryhmät ovat passiivisia lämmönvaihtimia.
- ilman liikuttamiseen ei käytetä sähköä
- ilma liikkuu hitaasti, jolloin esilämmitys 12 asteeseen voidaan tehdä maalämmöllä kulvertissa hyvällä hyötysuhteella. Tiilikanavissa ilma lämpenee edelleen passiivisesti n. 20 asteeseen. Tiilikanavisto saa lämpöa sekä poistoilmasta, että huoneilmasta. Koska koneellinen ilmanvaihto liikuttaa ilmaa nopeammin, esilämmityksen täytyy tapahtua nopeasti, mikä vaatii enemmän energiaa. Ilmeisesti myös esilämmityksen tavoitelämpötilan täytyy olla korkeampi, koska ilma jäähtyy kanavistossa.
Sisäilman laadun kannalta kenttätutkimuksissa ei ole havaittu merkittävää eroa koneellisen - ja painovoimasen ilmanvaihdon välillä (Hurme: Sisäilman laadun vertailu koneellisen ja painovoimaisen ilmanvaihdon kohteissa, Itä-Suomen yliopisto, 2010). Itse olen kuullut melko paljon negatiivista palautetta koneellisesta ilmanvaihdosta. Ehkä syynä on suurempi virtausnopeus, joka kuivattaa limakalvoja. Akustiset ongelmat voivat tietysti myös heijastua kokemuksiin laajemminkin. Lisäksi talotekniikan käyttöliittymät ovat usein huonoja, mikä myös voi arsyttää ja heijastua myös muihin kokemuksiin (stigma-ilmiö).
Meillä pieni injektoritakka näyttäisi riittävän kahden ylimmän kerroksen lämpimänä pitämiseen sähkökatkon aikana. Toki nyt on vaikea arvioida kuinka suuri merkitys lämpötalouteen on sähkölaitteiden hukkalämmöllä. Toisaalta talon keskellä oleva märkätorni on suuri lämmin kivimassa, joka ei jäähdy aivan nopeasti. Sähkökatkon sattuessa paukkupakkasilla ongelmana olisi kellari. Vesimittari on tilassa, jonka lämpötila on lähtökohtaisesti yli 20 astetta. Suurin ongelma olisi ilman sisäänotto kulverttiin, joka meillä jouduttiin valitettavasti toteuttamaan ilman esilämmittävää maakanavaa. Sisäänottoputkeen täytyisi askarrella joku hyvin lämpöä eristävä peiterakenne. Varsinainen ilman sisäänotto täytyisi hoitaa avaamalla aina välillä tuuletusikkunaa tai ovea ensimmäisessä kerroksessa. Takka ottaa korvausilmansa kulvertista, joten kulvertin ovi muuhun kellaritilaan täytyisi pitää auki. Toivottavasti pitkiä ennakoimattomia katkoja ei kuitenkaan tule.
Katollekin piti taas kiivetä kondenssitilannetta tarkkailemaan. Edellisellä kerralla, kun pakkasta oli n. 15 astetta kondenssia ei vielä näkynyt. Nyt huomasin jääkertymää rotorventtien kokoojakammioiden sisäseinissä. Täytyy tarkkailla miten tilanne kehittyy.
Luntakin on jo päästy kolaamaan. Joskus aiemmissa asuinpaikoissa on harmittanut lumenkasauspisteiden sijoittelu siten, että joutuu kävelemään tyhjän kolan kanssa. Nyt meillä onkin kaksi kasauspistettä, jotka on sijoitettu kolausreitin molempiin päihin. Näin lumityöt saa tehtyä tehokkaasti. Tappioitakin on pihamaalla kärsitty, kun kompostori sanoi työsopimuksensa irti pakkaspäivinä. Tein myös syksyllä sen virheen, etten tyhjentänyt kompostoria. Ehkä ensi syksynä muistan ajoittaa tyhjennyksen oikein. Mahdollisia tappioita on odotettavissa myös kasvirintamalla. Pelkään pahoin etteivät valeistutuksessa olevat herkkähipiäiset erikoisuudet näitä pakkasia kestäneet ilman lumisuojaa. Havuja olin toki kasaillut päälle jo aiemmin, mutta en tiedä riittikö se. Toivotaan elonmerkkejä kevään koittaessa.
Vielä on vähän aikaa tunnelmoida pimeydessä ja makustella ratkaisuja keinovalaistukseen. Kohta siirrytäänkin sitten taas pohtimaan pimennysverhoratkaisuja. Molemmat hommat ovat meillä edelleen 'vaiheessa'.
Hyviä pohdintoja ja äärimmäisen hyviä energiankulutustilastoja toteutuneesta kulutuksesta! Nykykehitys, joka lähtee usein siitä, että seinärakenteita tehdään paksummiksi, ja talosta tulee koolauksiin raksittu muovipussi, jolla on hengityskone - niin tämä päävaihtoehto kaipaa myös muita vaihtoehtoja rinnalleen. Teidän talossa näitä ns. vaihtoehtoratkaisuja näyttäisi olevan useitakin, ja tähänastisen kokemusten perusteella ne näyttää toimivan hyvin. Ehkäpä teidän pitäisi ottaa joskus joku rakennuslehden toimittaja paikalle, että asia saisi laajempaakin julkisuutta?
VastaaPoistaMyös esim. Helsingin keskustassa ja Katajannokalla olevat vanhat talot (rakennusvuodet vaihtelee pikkuisen vuoden 1900 ennen tai jälkeen) ovat oikein tehty, niissä asuu terveitä ihmisiä, ja niissä taloissa ei ole ollut kovin paljon korjattavaa. Ovat myös energiatehokkaita. Sitten esim. Katajannokalla on myös uudistuotantoa, joita saadaan korjata ihan jatkuvasti...
Tuli tämä vaan siitä mieleen, että teidän talossa on paljon samaa, mitä noissa Hgin keskustan vanhoissa taloissakin.
Kiitos kannustuksesta. Itse asiassa valtamedian toimittaja oli äskettäin yhteydessä ja jutun pitäisi tulla ulos lähipäivinä. Ilmeisesti uudet rakennusmääräykset ja niiden vaikutukset kiinnostavat ihmisiä kovasti. Julkisuuspakoisena hiukan hirvittää, mutta toisaalta olisi tärkeää tuoda esiin, että energiatehokkuutta voi toteuttaa useilla tavoilla.
PoistaMuistan tosiaan lukeneeni muutamia vuosia sitten, että Helsingin keskustan vanhat umpikorttelitalot ovat todella energiatehokkaita.
Moi. En tiedä mistä viranomaiset repivät niitä energia-arvioita. Meidän todistuksessa lukee että keskikulutus tulisi olemaan noin 36 000 kwh. Viime vuonna kun oli eka täysi vuosi talossa, kulutus olikin muhkeat 6800 kwh, josta noin 4800 lämmitykseen ja loput käyttökulutukseen, mukaan lukien koneellinen ilmavaihto. Puutta käytimme noin 3 kuutiota. Talo 173 neliöta, Nibe split ilmavesipumppu lämmönlähteenä
VastaaPoistaHei. Todella pieni kotitaloussähkön kulutus, jos teitä on 'normi' 4-5 henkeä taloudessa; onnittelut! Tuo 36 000 kWh tuntuu niin suurelta energiamäärältä, että epäilen kyseessä olevan energiamuodon kertoimella painotettu kulutus eikä laskettu ostoenergian tarve. Jos tuo olisi ostoenergian tarve, ette olisi rakennuslupaa saaneet näillä nykymääräiksillä. Viime vuosi oli siitä mukava, että lämmitysenergiaa kului varmasti tavanomaista vähemmän.
Poista