maanantai 14. maaliskuuta 2016

Homeesta ja sisäilmaongelmista

Seppo Mölsä on kirjoittanut loistavan artikkelin homeongelmista Rakennuslehteen. 
Artikkeli kertoo mm. teollisuuden painostuksesta.

Pauligin Vuosaareen suunnittelema toimistokohde jäi tältä osin pelkäksi ideaksi osin teollisuuden vastustuksen vuoksi. Kun Rakennuslehti esitteli sen, niin suuren ilmanvaihtolaitteita tekevät yrityksen toimitusjohtaja soitti ja kysyi, aiotteko te lopettaa kaiken ilmanvaihtoalan ilmoittelun lehdessä.

ja kipsilevyn olevan myrkyllisimpien homeiden kasvualusta.

Palkitun hometutkija Aino Nevalaisen mukaan rakennuksissa esiintyvä home on luonnossa esiintyvää hometta vaarallisempi. ”Rakennukset ovat homeelle luontoa karumpi kasvuympäristö, joten niiden aineenvaihdunta muuttuu ja ne kehittävät uudenlaisia ”taistelukaasuja” ja kemiallisia yhdisteitä muita mikrobeja vastaan. Valitettavasti nämä yhdisteet ovat aiempaa haitallisempia myös ihmisille”, hän sanoi vuonna 1997.
Hän jatkoi tämä aiheen tutkimista ja vuonna 2003 hän kertoi, että kierrätyskipsistä valmistetut kipsilevyt osoittautuivat kaikkein myrkyllisimpien homeiden kasvualustaksi. Kierrätysmateriaali on tavallista kipsiä pidemmälle hajonnut ja ehkä siksi suosi homemikrobin kasvua.
”Hämmästyttävin havainto on, että mikrobin äkäisyys riippuu kasvuoloista ja rakennusmateriaalista”, Aino Nevalainen totesi. Esimerkiksi puun ja betonin pinnalla mikrobi oli selvästi lauhkeampi.

Paljon muutakin mielenkiintoista artikkelista löytyy - kannattaa lukea.Tämä silppu säästyi homeelta ja ehtii vielä lämmönlähteeksi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti