maanantai 28. maaliskuuta 2016

Tyhjän talon energiankulutus

Pääsiäisen tienoilla olimme muutaman päivän poissa kotoa. Tällä kertaa saimme lähtötohinoihin ujutettua maalämpöpumpun loma-asetuksen. Ilmanvaihdon jätin normitilaan, jotta voisin paremmin vertailla kulutusta siihen, kun olemme paikan päällä. Sähköt katkaistiin kotona/poissa kytkimestä. Myös käyttövesi katkaistiin loman ajaksi ja esittelin 9-vuotiaalle samalla, mistä vedentulon saa katkaistua tiukan paikan tullen. Kerroin myös, että kellarissa olevan kodinhoitohuoneen hanan avaamalla saa vielä paineetkin pois putkistosta. Enpä sitten tiedä kuinka syvälle nämä tiedonmuruset lapsukaisen päähän juurtuivat.















Alkukuussa energiankulutuksemme on ollut keskimäärin 29,5 kWh/vrk. Kahden kokonaisen poissaolopäivän energiankulutus oli keskimäärin 17,2 kWh eli erotus on 12,3 kWh. Tuon määrän pitäisi siis kulua kotitaloussähkön puuhasteluissa ja käyttöveden valmistuksessa.Kotitaloussähkön osuus on arviolta 10 kWh, sillä edellisessä asunnossamme, joka oli suurin piirtein samankokoinen, vuosittainen kulutus oli 3650 kWh. Käyttöveden kulutuksemme lienee 95 l/vrk/hlö eli 380 l/vrk. Motivan antamien tietojen perusteella lämpimän veden kulutus olisi tästä noin 40% eli 152 l. Motivan sivujen mukaan tämän lämmittämiseen kuluisi 8,9 kWh energiaa. Me teemme käyttövettä maalämmöllä eli menisiköhän ostosähkön piikkiin tällöin 3 kWh (epävalistunut arvaus).

Summa summarum kotitaloussähkö 10 kWh + lämmin käyttövesi 3 kWh=13 kWh

Ainakin summa on hyvin lähellä tuota energiankulutusten erotusta, joka oli 12,3 kWh. Jos vielä kylmälaitteiden kulutus vähennettäisiin kotitaloussähkön osuudesta, päästäisiin vielä lähemmäs erotusta. Tyhjän talon energiankulutusta on pohdittu myös Mika Raution blogissa.

Tyhjän talon energiankulutus muodostuu kylmälaitteista (n. 1 kWh/vrk?), ulkovalaistuksesta (n. 0,15 kWh/vrk) ja maalämmön tarjoamasta lämmityksestä (n. 15-16 kWh/vrk). Tullessamme sisälämpötila oli edelleen 22-23 astetta ja termostaattipiiri oli päällä vain kellarin työhuoneessa. Olin jo aiemmin pienentänyt kylpyhuoneen ja eteisen lattialämmitystä ja nyt aloimme pohtia pitäisikö kulvertin tavoitelämpötilaa laskea vielä 12 asteesta alaspäin.


3 kommenttia:

  1. "Alkukuussa energiankulutuksemme on ollut keskimäärin 29,5 kWh/vrk. Kahden kokonaisen poissaolopäivän energiankulutus oli keskimäärin 17,2 kWh eli erotus on 12,3 kWh."

    Tämä on prosentuaalisesti kyllä varsin kova pudotus, eli saitte 42% sähköstä pois näillä "loma-asetuksilla". Talon lämpötila ei siis ollut teillä laskenut yhtään, mutta entäs käyttövesi - oliko sillä joku lämpötila, kun palasitte takaisin?

    Meillä siis talon lämpötila putosi, mutta käyttöveden lämpötila ei pudonnut poissaolon aikana. Ja joo - totta tosiaan tuokin, että kotitaloussähköä ei myöskään kulu poissaollessa (tätä en omassa blogissani huomannut mainita), kuten ei myöskään kulu lämmintä vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyttövesi oli kyllä jo ihan lämmintä, kun palasimme. Viimeiseksi lomapäiväksi olimme maalämpökoneeseen laittaneet lauantain ja palasimme sunnuntaina iltapäivällä, joten veden lämmittelyyn jäi hyvin aikaa. Itsestä tuo 42% pudotus ei tuntunut kovalta, kun kulutusta tarkkailemalla oli hyvin näkynyt miten suuri osa ostosähköstä menee ihan meidän puuhastelujen piikkiin.

      Poista
  2. Meillä taas sähköä on monta kertaa kulunut ihan vaan "jonnekin", eli ei oikein itsellekään selvää, että minne se on mennyt. Päiväkohtaista vaihtelua on kuitenkin ollut, ja varsinkin asumisen alkuvaiheessa ja ekana vuotena.

    Taidan kokeilla nyt sitten itsekin seuraavalla kertaa noita lämpöpumpun loma-asetuksia, nyt ainut kokeilu meillä oli se, että mille tasolle sisälämpötila laskee, jos takkoja ei käytetä. Seuraavaksi voisi lämpimän käyttöveden lämmitykseen tehdä "katkoksen", koska ainakaan nyt kesäkaudella ei mitään jäätymisvaaraa ole.

    VastaaPoista