maanantai 4. huhtikuuta 2016

Saunan luonnostelua


Pohdinan alla ollut sauna pitäisi vihdoinkin saada työn alle.

Mielin Kissankäpälään saunaa, jossa olisi perinteisen suomalaisen saunan ankeaa rouheutta. Sellaista löytyy esimerkiksi merikapteeni Eevert Taavitsaisen talon saunasta.
Kannattaa käydä vilkaisemassa talon muitakin tiloja.
Hauskana sattumana mainittakoon, että Eevertti on pistänyt kuriin vallattomasti käyttäytyviä turisteja japanilaisessa Furo-kylpylässä. Itsekin olen kovin ihastunut näihin kylpylöihin, jotka aukeavat pienelle sisäpihalle. Jos olisi ollut tontilla enemmän neliöitä ja lompakossa enemmän tuohta, niin tuollainen sisäpihalle aukeava kylpypiste olisi kyllä ollut ihana.


Furo

Sauna on todella pieni, enkä halua siitä lasiseinäistä näyteikkunaa vaan oikein perinteisen umpinaisen hikimajan. Jotakin mietiskelyä edesauttavaa ulottuvuutta siellä pitäisi olla; lämmintä punaista ja hämäryyttä. En ole muutoin Mies van der Rohen suuri fani, mutta tämän kuvan tunnelmassa on jotakin samaa, mitä saunaankin etsiskelen.Eli Mies van der Rohe meets Kinanen from Finland!

Saunan kiukaaksi suunnittelen Farmtoolsin Aino kiuasta. Sen pitäisi antaa puukiuasmaiset löylyt. Kiukaassa on suuri kivimassa, joka varaa lämpöä, joten lämmittämiseen täytyy varata aikaa. Kiukaasta katkaistaan virta ennen saunomisen aloitusta. Valmistajan mukaan tämän pitäisi säästää energiaa jopa 20% tavalliseen kiukaaseen verrattuna. Löylyn laadun, pienen turvaetäisyyden ja energiansäästön lisäksi Ainossa viehättää sen karu ulkomuoto.Karussa kiukaassa ei tietenkään ole erillistä ohjausyksikköä, mikä rajoittaa kiukaan sijoittelua. Aluksi pelkäsinkin saanko Ainoa lainkaan saunaan, kun tuloilmaventtiili on saunan takaseinässä ja luulin, että tuloilman tulee pudota kiukaan päälle. Näin olin joistakin ohjeista lukenut. Onneksi näin tarkkaa sijaintivaatimusta ei ollut vaan riittää, että tuloilma tulee sisään ylhäältä. Ennen tuloilmaventtiili oli taas tapana sijoittaa alas. Tällöin ilma ei vain sekoittunut ja kiertänyt riittävästi. Tuloilmaventtiiliin laitettaneen puinen liukuluukku.


Vielä toistoiseksi sauna on näin karussa kunnossa. Tämä on näkymä pesutilasta saunaan. Takaseinän yläosassa näkyy tuloilmaventtiili.
 
Tämä on näkymä saunasta kohti pesutilaa. Saunan ja pesutilan välille olen visioinut ladonovimaista liukuovea.

Ja tässä katon poistohormit. Taaempana painovoimainen ja edessä kanavapuhallin, joka käynnistyy ilmankosteuden noustessa yli säädetyn raja-arvon.


Ei kun viimeistelemään - nythän tässä on jo selvät sävelet.


2 kommenttia:

 1. Kiitos Eeverttilässä vierailusta :)
  Menestystä hankkeisiisi isommassa koossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Olet todella taitava; esittelin kuvia miehelleni, joka ei huomannut niiden olevan pienoismallista. Aurinkoista kevättä sinulle!

   Poista