sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Lasten jälkiä

Oman huoneen sisustus on tärkeä osa omaa identiteetin rakennusta lapselle. Tämän huomasi hyvin, kun poika oli kutsunut ensi kertaa uusia kavereita kylään. Oma huone täytyi käydä äkkiä läpi ja tarkistaa ettei siellä vain ole liian lapsellisia juttuja. Nyt kun paikka omassa kaveripiirissä on luotu, ei huoneen antamalla vaikutelmallakaan ole enää niin väliä. Ehkä asian merkitys korostuu kuitenkin taas syksyllä, kun koululaisen elämä alkaa ja elämään tulee taas uusia ihmisiä.

Itse olen yrittänyt välttää lasten huoneiden säätämistä, mutta järjestyksenpidosta käydään aina välillä kädenvääntöä.

Pojalle tärkeitä ovat elektroniset vimpaimet, pikkuautoilla hän en ole juuri koskaan ajellut. Myös diskopallot ovat olleet tärkeitä juttuja. Legot ovat parvella, joten oma kämppä pysyy hänellä aika jämptissä kunnossa, mikä harmittaa siskoa siivouspäivinä.

Tytöllä on aina pari askartelu- ja piirustusprojektia kesken. Tavarat kasaantuvat pöydille ja lattioille. Tässä saattaa olla jonkinlaista sukurasitetta äidin puolelta.Tubettajan innoittamana tyttökin innostui oman huoneen järjestelystä. Huoneen komeroon syntyi kauneuspiste. Tubettajien mukana pienemmätkin lapset pääsevät hengaamaan isompien joukkoon. Ehkä se on yksi syy tubettajien suosioon.
Toiseen nurkkaan syntyi musiikkipiste. Epäkäytännöllinen paikka - yritti äiti inttää, mutta ymmärsi sitten poistua paikalta.Koulusta palaavan lapsen kulkureitin voi aika usein jäljittää. Ensin tippuu avaimet, sitten kengät ja reppu, pisteenä i:n päälle löytyy mytyssä oleva takki. Noin periaatteellisella tasolla näille kyllä on omat paikkansa.


Toinen 'kauneuspiste' on syntynyt eteisen nurkkaan. Klipsit ja ponkkarit levittäytyvät täältä ympäri asuntoa.

Simsit, Minecraftit yms. vaativat ihmeellisen paljon tekniikkaa. Olohuoneen nurkassa TÄYTYY olla telkkari, pelikonsoli, läppäri, tabletti, kannettavia kaiuttimia, yms. Äiti kyseenalaisti välttämättömyyden, mutta jäi perheessä selvään vähemmistöön.Takapihallemme on myös laskeutunut tramppa tuo omakotilapsiperheiden pihasomiste nro 1. Tramppa on lapsille todella tärkeä ja joskus tyttö tekee läksytkin trampalla. Lapset saavat omasta mielestään todella hyviä ideoita trampalla pomppiessa ja ovat ehdottaneet trampan hankkimista myös isän työpaikalle palavereita varten.

Tämä teksti hyväksytettiin lapsilla - ehkä luen tulevina vuosikymmeninä netistä 'äidin jäljillä' tekstin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti