Ensimmäinen vuosi on nyt takana ja on aika koostaa kokemuksia ja 'tilastotietoja', vaikka paljon on vielä puuhattavaa jäljellä kuten pihapiiristäkin huomaa. Talomme kulutti sähköä vuoden aikana 8942,5 kWh ja paneelisilppua poltettiin 2 m3. Suurin vuorokausikulutus osui tammikuulle 71,5 kWh. Tuo on niin iso poikkeama kuun muista luvuista, että teimme silloin varmaan jonkin vähemmän onnistuneen säätökokeilun. Pienin kulutus oli 4.7.2015, jolloin sähköä kului vain 5,9 kWh. Luultavasti olimme silloin poissa kotoa, joten energiaa ei kulunut veden lämmittelyyn. Tai sitten meillä tehtiin asennustöitä, jonka takia käyttöveden valmistus oli pois päältä työpäivän ajan.
Oheisista kuvista ylempi on vuoden 2015 lukemia esittelevä ja alempi kuvaa 2016 lukuja (Fortum Valpas). Talomme kulutus on esitetty vihreinä pylväänä. Sininen viiva on Kaisaniemen ulkolämpötila ja vihreä viiva uuden verrokkitalon keskimääräinen kulutus. Keltainen alue on kulutuksen hajonta verrokkitaloissa. Fortumin lukujen perusteella pärjäämme oikein hyvin kulutusvertailussa. Lokakuun 2015 kulutus poikkeaa hyvästä linjasta ja yltää jopa uusien
omakotitalojen keskimääraiselle tasolle, sillä kulvertin patteri ei
ollut vielä silloin toiminnassa ja kulvertissa pörräsi öisin
raksapuhallin.
2015 kulutus (muutto kesäkuussa) |
2016 kulutus |
Tyyppejä kulutuksen takana on 4kpl ja energiatodistuksen mukaisia neliöitä on 179. Talossamme on painovoimainen ilmanvaihto ja maalämpö (Nibe F1245). Olohuonetta komistaa Nunnauunin injektoritakka. Vettä meillä kului ensimmäisen vuoden aikana n. 90 l/hlö/vrk.
Lämmön talteenottoa meillä ei virallisesti ole. Käytännössä tiilikanavat toimivat kuitenkin lämmönsiirtiminä, jolloin ilma voidaan esilämmittää kulvertissa vain n. 12 asteeseen, jolloin se on n. 20 asteen lämpöistä putkahtaessaan sisään yläkerran venttiileistä. Vedon tunnetta en ole havainnut. Yläkerran parvella, alhaalta nousevan käytävän linjassa, olen havainnut alhaalta kattoa pitkin nousevan ilman virtauksen. Ilma oli kuitenkin lämmintä eikä virtaus siten tuntunut epämiellyttävältä.
Lämpötilat ovat olleet yläkerroksissa miellyttävät eli yli 21 astetta. Sen sijaan kellarin työhuoneessa lämpötila oli paukkupakkasilla vain 19-20 astetta. Sisääntuleva ilma oli vain 12 asteista ja lattialämmityksen tehot eivät tainneet enää kovilla pakkasilla riittää työhuoneen lämmitykseen. Toisaalta taas makuuhuoneemme lattialämmitys ei mennyt päälle edes kovilla pakkasilla. Testasin, että lämmitys kuitenkin toimii nostamalla vaadittua lämpötilaa termostaatista. Ilmeisesti vaatehuoneen jakotukin hukkalämpö riittää pitämään myös makuuhuoneen lämpimänä. Myös kellarin varasto, jonka piti olla puolilämmin tila onkin aina 21 asteen lämpöinen, koska maalämpökone sijaitsee samassa tilassa. Tilan oma lattialämmitys ei ole ollut koskaan päällä. Lämmön jakoa täytyykin vielä hiukan hioa. Pieniä säätöjä olemme talotekniikkaan tehneet nyt keväänkin aikana, kun huomasimme yläkerran hormi-imurin peltien liikkuvan väärin. Nolla-signaalin ja ykkös-signaalin merkitykset käännettiin päinvastaisiksi ja nyt ovat yläkerrankin pellit hiljentyneet. Kellarin työhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa lämmitys on ollut päällä vuoden ympäri. Samoin märkätiloissa on pientä lattialämmitystä päällä. Suurten varjostavien lehtipuiden takia talo ei ole tullut vielä kertaakaan liian lämpimäksi.
Ilman sisääntulo ja säädettävä läppä |
Kävin tutkimassa tilannetta myös ilman sisäänottoputken suulla. Peltiseppä varoitteli syksyllä, että sisäänottoputken suulle muodostuu kaikenlaista kertymää. Eipä siellä kuitenkaan mitään ollut. Ehkä asiaan vaikuttaa se, ettei ilmaa varsinaisesti imetä sisään, jolloin öttiäisetkään eivät jää verkkoon jumiin.
Ilman sisäänottosäleikkö ulkona |
Salaojakaivoon on tullut myös kurkittua pitkin vuotta ja täysin kuivana on aina ollut. Perusvesipumppaamokin on luonnollisesti siten ollut pumppailematta. Pakkaskaudella tosin harhauduin luulemaan pumpun pumppaavan koko ajan, kun valo vilkutti. Näin asian tulkitsi taulussa olevan kuvan perusteella myös sattumalta paikalla ollut putkimies. Kaivofirmasta kuitenkin kerrottiin pumppausinfon näkyvän vain diginäytöllä. Tässä olisi taas yksi kehittämisen paikka talotekniikan käytettävyydessä. Ensinnäkin annetaan harhaanjohtavaa tietoa ja toisekseen pumppaustieto olisi hyvä antaa siinä muodossa, jolloin siihen kiinnittää helposti huomiota esim. ohi kulkiessa. Diginäyttöä pitää mennä varta vasten lukemaan ja sen kontrastikin on aika huono.
Akustisesti painovoimainen ilmanvaihto kannattaa ehdottomasti toteuttaa tiilikanavilla. Metallinen yhde toimii selvästi ulkopuolisten äänien kaikukoppana ja ihanteellisinta olisikin, jos metalliyhteitä ei tarvittaisi ollenkaan. Muutoin ilmanvaihto on tietysti äänetön. Jokaiseen asuinhuoneeseen sijoittuva tulo- ja poistoilmakanava mahdollistaa myös äänieristettyjen ovien käytön.
Ilma nousee vinoa kattopintaa pitkin |
Ilmanvaihdon lisäksi ilman laatuun vaikuttavat myös pintamateriaalit ja meillä seinät- ja katto ovat pääosin avoimeksi jätettyä kuusilautaa. Yläkerrassa myös lattia on kuusilautaa. Märkätornin ulkopuoli on pinnoitettu savimaalilla. Uusia levykalusteita emme ole suuremmin hankkineet. Kalusteiden päästöt ovatkin viime aikoina olleet esillä. Muovi/lateksimaalia meillä on joissakin tiloissa.
Näillä eväin jatkamme toiselle asuinvuodelle.
Meillä olisi tulossa ilmanvahtokanavan remontti, ja meitä pyydettiin, että hankkisimme epäkeskeisen muuntoyhteen valmiiksi ilmastointiasennusta varten. Enpä ollut kuullutkaan moisesta ilmanvaihtokanavan osasta aiemmin. Tässä kirjoituksessa olikin hyvä vinkki akustiikkaan liittyen, niille joilla on painovoimainen ilmanvaihto. https://www.iv-lipasti.com/tuotteet/muunnot
VastaaPoista