keskiviikko 17. elokuuta 2016

Tuskanhikeä saunassa

Saunaprojekti on edennyt tuskaisesti ja nihkeästi. Ensin ei oikein tiennyt mihin pyrkii, sitten tuottivat päänvaivaa detaljit - mikrotiloissa senteilläkin on merkitystä ja lopuksi käytännön toteutus on saanut hien kihoamaan otsalle.
Olin hankkinut suikun taustaseinälle kivaa ja edullista mosaiikkilaattaa. Tuolloin olin arvioinut laattoja vain visuaalisuuden perusteella. Laatoitusprojektin lähestyessä hiplasin laattoja hieman tarkemmin. Vasta tällöin aivoni rekisteröivät laattapaksuuden olevan vain 3mm - ilmankos olivat niin edullisia. Ohuita lasilisun palasia ei niin vain seinään läiskittäisikään. Hiki ja ahdistus velloi suihkukopperossa, kun ähräsin laattoja seiniin. Puinen grillivarrastikku osoittautui hyväksi apuriksi hienosäädössä. Seinään ne lopulta päätyivät. Yöllä kuitenkin tuli mieleen miten miehen ensimmäisen asunnon kylppärissä mosaiikkiboordi rapisi seinältä vaikka oli ammattimiehen(?) laittama. Aamulla tökin laattoja etusormella, mutta ainakin toistaiseksi ovat paikoillaan pysyneet.Vesieristyksissä jatkoin Kiillon tuotteilla, kuten muuallakin yläkerroksissa. Kellarissa käytin sen sijaan  Basfin tuotetta, joka sallii vesihöyryn liikkumisen molempiin suuntiin. Lattiakaivon ympärillä on butyylilaippa. Suihkunurkassa käytin butyylisaumanauhaa.


Ikkunasyvennys

Butyylysaumanauhalla tein myös ikkunasyvennyksen vesieristyksen pohjan ilmaraon kohdalla.

Vesieristettä upposi 13m2 laatoitettavaan alaan reilut 20kg eli ainakin keskimääräisen ainepaksuuden pitäisi olla riittävä. Lattioihin ja suihkunurkan seinien alaosaan tuli kolme eristekerrosta; muualle kaksi. Unidrainin metalliosa piti puhdistaa huolellisesti ennen vesieristeen levitystä.

Oven kohdalle tein 1,5cm vesieristetyn nousun lattiaan. Tämän lisäksi laitan laatoituksen reunaan pienen puukynnyksen


Lattian laatoitusprojektin lähestyessä tutkin tarkemmin lattialaattoja. Vasta nyt tajusin että laatan kivan matta pinta tarkoitti lasittamatonta laattaa. Lapsuudestani muista miten äiti hinkkasi kylppärin terrakottalaattoja tuntitolkulla puhtaaksi saumalaastista vaikka laatat oli ohjeen mukaisesti kasteltu ennen saumausta. Onneksi nykyisin on huokoset sulkevia aineitakin laatoittajan avuksi. Ihmeellistä kyllä K-Raudasta ei ainetta löytynyt, mutta soitto RTV:lle kertoi, että pelastus eli asennusvaha löytyisi sieltä.


Myös ikkunasyvennyksen puukehysten väsäämiseen olen saanut upotettua uskomattoman määrän aikaa. Olimme sentään onneksi saaneet hankittua sirkkelin ennen projektia. Ensin opiskelin hiukan ohjekirjaa ja sitten työkone laulamaan ja kyllä se sitten lauloikin koko päivän tämän pikkuikkunan parissa. Alimmaiseen lautaan olin suunnitellut pienen kaadon ulospäin, joten jiiriliitosta en lähtenyt edes yrittämään. Lisäksi ajattelin, että jos laudalle roiskahtaa vettä, on parempi ettei vesi pääse livahtamaan nurkkiin. Leveät laudat olin liimannut kahdesta HLL lattialaudasta. Ikkunapenkki on niin syvä ettei sirkkelin leikkuuleveys riittänyt vaan lautaa piti kääntää. Syvyyden syynä on kaksinkertainen seinärakenne välissä olevalla ilmaraolla. Lisäharmiksi kaikki laudat eivät olleet liimautuneet aivan suoriksi. Ikkunan ilmatiivistysteipit yhdessä vesieristysten kanssa saivat vielä aikaan sen, että lautoja piti muotoilla takapuoleltakin. Halusin lautoihin hiukan pyöreät kulmat, joten särmiäkin piti hiukan hioa. Laudat on käsitelty kahteen kertaan Bloomin puuvahalla sävyllä vanilja. Onhan tämä ikkuna itse tuunatun näköinen, mutta oman käden jälki sopiikin omakotitaloon.


Shampoohylly kallistuu ulospäin jottei vesi jää hyllylle lillumaan.Mielikuvissani märkätornin punainen seinä muodostaa kontrastin sinisen taustan kanssa. Sininen seinä tehostaa syvyysvaikutelmaa yhdessä valaistuksen kanssa; kunhan valaistukseen sitten joskus päästään.... Ulkopuolelta savimaalilla käsitellyn seinän pitäisi läpäistä hyvin kosteutta, jos joskus käy vahinko.

Tämä kevään Piha&Puutarha&Rakennus messuilta hankkimani sammio odottaa kylppärissä saunan valmistumista.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti