perjantai 2. joulukuuta 2016

Marraskuun energiat ja lähes valmis vuosigraafi

Marraskuussa energiaa kului 735 kWh. Käppyrät noudattelevat jotakuinkin ulkolämpötilan (sininen viiva) muutoksia. Joukosta kuitenkin erottuu myös päiviä, jolloin on pyykätty, kuivattu ja käytetty sähköuunia tavallista enemmän. Pikku takkaa olemme polttaneet päivittäin, jotta saamme pihalla möllöttäviä valkoisia paneelisilppusäkkejä pois silmistä.








Myös koko vuoden osalta noudatellaan aika mukavasti lämpötilojen graafin peilikuvamuotoa. Tosin lokakuun kulutus oli suurempaa kuin marraskuun, vaikka lämpötila oli selvästi korkeampi. Kissankäpälän luvut on tässä esitetty vihreinä pylväinä. Verrokkitalojen luvut vihreällä viivalla.

2 kommenttia:

  1. Jos vertailen näitä lukuja omaan talooni (jossa siis koneellinen ilmanvaihto, ilmasta-veteen lämpöpumppu, ja vähän enempi neliöitä), niin esim. seuraavia huomioita ainakin itse pystyn tekemään/näkemään:

    Marraskuun osalta:
    1) Molemmissa taloissa alimmat vuorokausikulutukset menee suunnilleen samoissa, meillä on alin kulutus ollut 24,9 kWh/vrk - ja Kissankäpälässä käppyröitä katsomassa muutaman kWh:n alle sen (yli 20 kWh kuitenkin).

    2) Suurin vrk-kulutus teillä lähes 2-kertainen alimman kulutuksen päivään verrattuna (teillä siis ylin on 40 kWh). Meillä ylin vuorokausikulutus liippaa likelle 100 kWh/vrk, joka on lähes 4-kertainen alimpaan päiväkulutukseen verrattuna. Siinä meidän huipputasossa toki lienee rakentamissähköjäkin mukana, näin olettaisin. Eli nämä jää meiltä jossain vaiheessa vielä pois.

    Vuosikulutuksen/kk-pylväiden osalta:

    1) Molemmissa taloissa käydään kesäisin alle 500 kWh:n tasossa. Ilmeisesti lämmitystä ei tarvita silloin ollenkaan, jolloin neliömäärillä, ilmastoinnin toteutustavalla ja oikein muullakaan ei ole mitään merkitystä? Lämmintä käyttövettä ja kotitaloussähköä kuitenkin menee kesälläkin sen verran mitä menee.

    2) Talvikuukausina meidän talon sähkönkulutus on ihan omaa luokkaansa (verrattuna Kissankäpälään), eli meillä esim. viime tammikuu lähenteli 3000 kWh, ja moni kuukausi meillä mennään muutenkin tasolla noin 1500 kWh/kk.

    Ja menee meillä sitten tietysti vielä polttopuitakin ihan reippaasti, noin 5 pinokuutiota vuosittain.

    Ilmeisesti maalämpö ja painovoimainen ilmanvaihto ovat sitten aika tehokas yhdistelmä energiankulutusta ajatellen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei
      Hyviä huomioita.
      Meidän kesäkulutukseen kuitenkin sen verran korjausta, että meillä on kyllä lämpöjä päällä myös kesällä kellarin kodinhoitohuoneessa ja märkätiloissa. Meillä ei ole vielä ollut ulkona mitään kunnollista pyykinkuivauspaikkaa, joten varsinkin kellarin pyykinkuivausta lisälämpö on edistänyt.
      Ihan energiatehokkailta ratkaisumme nyt vaikuttavat. Taloteknisten ratkaisujen ohella siihen vaikuttavat varmasti myös hyvä eristys ja sisätilojen järjestelyt: Monikerroksinen ratkaisu, ulkovaipan pieni pinta-ala (kuutio), alakerroksissa lattialämmitys toimii energiatehokkaasti (päällä ei ole parkettia tms.), olohuoneen tuloilma tulee takan päälle, yläkerran makkareissa on useampi aukko muihin tiloihin mikä saa alhaalta nousevan lämpimän ilman kiertämään tehokkaasti, märkätornissa on iso varaava massa, jne.

      Poista