sunnuntai 20. joulukuuta 2015

LEDien värintoisto - testailua

V-Light, 2700K, Ra 99
 Keskellä taloa olevan märkätilan seinät on ulkopuolelta maalattu savimaalilla. Valolla on ratkaiseva rooli halutun lämpimänpunaisen tunnelman synnyttäjänä. En ollut tyytyväinen olemassa olevaan valon laatuun (Osram Ra80), joten Kuluttaja -lehden innoittamana suuntasin Claes Ohlsonille.
Ruuvasin uuden polttimon paikoilleen ja ai miten paljon mehevämmältä punainen seinä näyttikään. Hehkulamppua lähellä oleva värisävy vielä ylisaturoi punaista, mutta nyt tavoitteena ei olekkaan mahdollisimman 'oikea' sävy vaan omaa silmää miellyttävä väritasapaino.


Vinkattuani  tyytyväisenä löydöstäni netissä. Sain heti lisätietoa, että V-Light käyttää polttimoissaan punaista ja vihreää lediä. Ajan myötä polttimo saattaa alkaa vihertyä, koska punainen ilmeisesti kuluu vihreää nopeammin. Katsotaan miten meillä käy. Löysin netistä myös tälläisen EU-testin:
http://www.premiumlight.eu/index.php?page=led-lamput-2014
Sen mukaan yli 90 värintoistoon yltävät myös Ledon, Luxinia ja Onlux. Yleensähän tavallisille tallaajille myydään tuotteita, jotka yltävät rimaa hipoen lukuun 80 eli juuri ja juuri asuintiloihin hyväksyttävää tasoa.

Osram, 3000K, Ra 80

Tässä seinää Osramilla valaistuna. Ei tosin aivan vertailukelpoista, kun tälle seinälle saapuva luksimäärä on paljon suurempi. Tänään oli muuten ensimmäinen Osramin polttimo jo possahtanutkin - ikää peräti puoli vuotta. Takuun pitäisi olla kolme vuotta, mutta enpä ole tässä rakennustiimellyksessä tarkistanut miten se lunastetaan; pitäisikö kuitti olla tallella, rekisteröityä johonkin, vai mitä?
 Tässä seinää valaistuna GU10 kantaisella spotilla (Osram)
Tässä seinää valaistuna GU10 kantaisella spotilla (V-Light) eli tämä jää käyttöön - katsotaan miten kestää.











Tässä makuuhuoneen seinää Ikean Ledare (GU10) polttimolla valaistuna. Tässäkin on ihan hyvä värintoisto. Katsotaan miten kestää.















Kati kokeellisista remonteista on näköjään haastanut valaistusvinkkeihin. Huh - pelkästään hyvän värintoiston etsiminen käy työstä, mutta keksitään jotakin - vaikkakin tuon nettirautakauppakuvion missaten.


2 kommenttia:

  1. "Valolla on ratkaiseva rooli halutun lämpimänpunaisen tunnelman synnyttäjänä..."

    Näin se menee minustakin, siis tuollaisilla noin 3000K värisävyillä meilläkin on menty läpi linjan, ja tähän värisävyyn sopii siis takkatuli, kaikki halogen valaisimet, vanhat hehkulamput (jos niitä vielä jostain löytää), ja tietysti LED jos se on noin 3000K sävyllä.

    Tämän hetken trendi ja muoti on kylläkin paljon kylmempi, eli vähintään 4000K "kylmä valo", joka ehkä saattaisi toimia ulkoseinällä, mutta kyllä meillä ulkoseinä ja piha yleensäkin laitettiin samaan 3000K sarjaan. Tulee niin lämmin tunnelma...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellekin kodin valo on nimenomaan lämmin valo. Kellarin työhuoneessa on kyllä itselläkin 4000K, joka tuntuu päivisin mukavalta. Iltaa kohti pyrin sitten laskemaan värilämpötilaa niin että makkarin lukulampussa on vain 2200K. Tämä tuntuu itsestä mukavalta ja tiedekin näyttäisi tukevan sitä että valon määrää lasketaan iltaa kohti ja spektrissä siirrytään kohti lämpimämpiä aallonpituuksia. Yle Areenassa pitäisi vielä olla aiheeseen liittyvä ohjelmakin
      Valon vaikutus ihmisen vuorokausirytmiin ja terveyteen - Tiededokumentti: Sisäinen kellomme
      http://areena.yle.fi/1-2308342

      Poista