maanantai 7. maaliskuuta 2016

Helmikuun sähköt ja Motivan energiansäästövinkit

Helmikuun sähkönkulutus oli 901,51 kWh eli keskimääräinen päiväkulutus oli 31,09 kWh. Varsinainen tilojen lämmitys näyttelee jo aika pientä osaa kulutuksessa, joten kulutushuippuja tuottavat viikonloput ja päivät, jolloin lapset ovat käyneet suihkussa ilman valppaan vanhemman tarkkailua. Silloin varaaja saattaa hyvinkin tyhjentyä ja sähkövastus mennä päälle.
















YLEn nettisivuilla oli jokin aika sitten Motivan asiantuntijan energiansäästövinkkejä. Yksi vinkeistä herätti ainakin omassa mielessäni kysymyksiä. Siinä kehotettiin pitämään märkätiloissakin vain maltillista lämmitystä päällä siten, että lattian lämpötila olisi 23 astetta eli tällöin suihkutilan huonelämpötila olisi käytännössä sama kuin muissakin tiloissa. Teoriassa energiaa ehkä säästyy, mutta entä käytännössä? Huonelämpötilassa oleskelu silloin, kun iho märkä, tuntuu jo epämiellyttävän viileältä. Tällöin on paljon hankalampi motivoida lapsia ja mukavuudenhaluisia aikuisia (kuten itse) sammuttamaan suihkua saippuoinnin ajaksi. Märkätilan lämmitys vie vähän energiaa, sillä lämmitettäviä kuutioita on vähän. Suihkun aikana energiaa voi kuitenkin hulahtaa veden mukana viemäriin huomattavia määriä. Itse epäilisinkin, että minimaalinen säästö lämmitysenergiassa kuluu moninkertaisesti käyttöveden lämmityksessä. Teoreettiset mallit tarvitsisivat tuekseen näyttöä kenttäkokeista. Se miten muuttuneet olosuhteet vaikuttavat ihmisten toimintaan jätetään usein näissä teoreettisissa laskelmissa täysin huomiotta.

2 kommenttia:

  1. Hei Heli. Kiva, että olit huomannut energiansäästövinkkimme uutisista - ja mainiota, että mietit vinkkien toteutusta ihan arjessakin. Se on taivahan tosi, että meille kaikille ei sataprosenttista oikeaa huonelämpötilaa pysty suosittelemaan. Toiset viihtyvät viileämmässä, toiset lämpimämmässä.

    Sain vielä tällaista yleistä faktaa vielä uutisen taustalle asiantuntijaltamme:
    "Märkätilojen energiankulutusta on tutkittu niin vanhoissa kuin uudemmissa kohteissa. Märkäilojen lämpötilan säädöllä alaspäin alhaisimmalle mukavuustasolle on tutkituissa kohteissa saavutettu säätöä jopa 1000 kWh/v, mikä tarkoittaa noin sata euroa vuodesta.

    Märkätilojen lämpötiloilla ja oven kiinni pitäminen näistä tiloista muihin tiloihin on merkittävämpi tekijä asumisessa kuin on aiemmin ymmärretty. Uudehkoissa kerrostaloissa ylilämmin märkätila ja avoin ovi voi merkitä, että koko asunnon lämmityksestä märkätilan osuus on noin puolet."

    Olet muuten asian ytimessä siinä, että lämpimän käyttöveden mukana viemäriin valuu yllättävän paljon energiaa. Itse en viluisena ihmisenä oikein pysty sulkemaan hanaa saippuoinnin ajaksi, mutta suihkussa kävijänä olenkin sitten varsin vikkelä! Saisinpa vielä omat teininikin ymmärtämään, että vartin suihkutteluaika nyt vaan on liian pitkä ja maksaa pitkän pennin.

    Maalisterveisin,
    Leila / Motivan viestintä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leila, että saavuit kommentoimaan pohdintojani. Itselläni on sen verran otollisempi tilanne, että lapset ovat vasta 7 ja 8 vuotiaat eli vanhempia saatetaan ehkä vielä kuunnella. Olen heitä yrittänyt kannustaa suihkun sammuttamiseen saippuoinnin ajaksi ja luulen sen olevan erittäin kannattavaa energiankulutuksen kannalta. Jos varaaja tyhjenee, käyttövesi lämpenee sähkön voimalla. Miellyttävää (yli 21 astetta) lämpötilaa voi taas ylläpitää energiatehokkaasti maalämmön avulla. Kerrostalot taitavat olla kaukolämmön piirissä, jolloin vaikutus energiankulutukseen on pienempi.
      Mukavaa kevättä sinullekin!

      Poista