torstai 16. kesäkuuta 2016

Ledipolttimon kesto

Ledipolttimon kestoikä on sama kuin sen heikoimman komponentin kesto. Ja se ei ole aina kovin pitkä se.

Tähän mennessä olen aina uskonut laatumerkkeihin ja tunnettuihin toimittajiin, mutta lediaika koettelee nyt uskoani vakavasti. Kotona viimeisinkin tämän mallin Osramin E27 kantainen retrofit polttimo sanoi irti sopimuksensa. Puolen vuoden sisään poksahti viisi. Saman valmistajan eri polttimotyyppi toimii kyllä vielä moitteetta. Samoin muiden valmistajien polttimot

Myös töissä olen huomannut ikäviä laatuongelmia. Kallis saksalainen laatuvalaisintoimittaja oli tarroittanut väärän värilämpötilan tarralla osan ledipolttimoistaan. Onneksi sattui olemaan paikalla useampaa erää ja värilämpötilaa niin paikalle saapuneelle maahantuojalle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin myöntää virhe.

Jo aikaisemmin kirjoittelin ja ihmettelin kuinka ruotsalaisista halpiskaupoista (Ikea & Claes Ohlson) saa erittäin hyvän värintoiston polttimoita (Ra>90). Samaan aikaan suuret eurooppalaiset laatumerkit saavat kuluttajille toimitettua vain niukin naukin hyväksyttävää Ra80 polttimoa. Kaikissa kyseisten firmojen tuotteissa värintoisto ei kuitenkaan ole noin hyvä vaan paketit täytyy syynätä tarkkaan.

Ledivalaisimissa hintaero saattaa olla kymmenkertainen vanhojen laatutoimittajien ja uusien pajojen tuotteiden välillä. Ainakaan paperilla suorituskyvyssä eroa ei tunnu löytyvän missään. Jopa värin hajontaa kuvaava SDCM -arvo saattaa olla identtinen ja hyvin pieni. Muotoilussa ja käytettävyydessä eroja toki löytyy. Tähän asti olen uskonut myös käyttöiän olevan pidempi, mutta enpä ole siitäkään enää niin varma.

Kaikki halpa ei tietenkään ole hyvää, mutta tuotteen kestoikä on nykyisin erittäin vaikeasti ennustettavissa. Koska ledituotteilla ei ole standardeja, tämä saattaa aiheuttaa myöhemmin ongelmia. Jos tuote poksahtaa viiden vuoden kuluttua, onko kyseistä modulityyppiä vielä valmistuksessa? Laatumerkit tosin usein lupaavat pitkän modulien saatavuuden. Vaikka modulia valmistettaisiinkin onko tuottajan valaisinten värinhajonta suuri ja sen seurauksena seinäpinta kirjava? Kelvinlukuhan on vain pyöristys väriavaruudesta lähimmälle värilämpötilan käyrän pisteelle. Hyvinkin erisävyisillä valonlähteillä voi olla sama kelvinarvo, joten sen varaan ei kannata paljon laskea. Jos tuottaja takaa pitkän saatavuuden moduleille ja pienen SDCM-arvon, ollaan jo aika turvallisilla vesillä.

2 kommenttia:

  1. "Ledipolttimon kestoikä on sama kuin sen heikoimman komponentin kesto. Ja se ei ole aina kovin pitkä se."

    Eli kun esim. muuntaja poksahtaa, niin ledilamppukin sammuu? Tai tietysti sammuu ledinauhakin, mutta niin meillä ei ole vielä missään käynyt. Uudessa talossa kun on ledejä pitkälti toistasataa, niin meillä on tähän mennessä kaksi muuntajaa mennyt. Toinen on nyt räystään alla sellaisessa paikassa (ylin kerros - aikas korkealla), että se vaihdetaan vasta sitten kun koko talo maalataan jostain nostokorista käsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei
      Meillä on suurin osa valaisimista retrofit -polttimoilla eli kaikki elektroniikka on samassa paketissa varsinaisen ledin kanssa.
      Joskus on tosiaan hankalaa löytää muuntajille sopivia paikkoja. Itse halusin säilyttää kattopinnat ehjinä ja valaisimet tulivat joko 3-vaihekiskoon, valaisinpistorasioiden taakse tai sitten pinta-asennuksina seiniin. Jaa - keittiön pöydän päällä on kyllä ihan perinteinen kattorasiakin. Erillisiä muuntajia tulee ehkä vain pariin ratkaisuun jahka saan ne jollakin vuosikymmenellä näprättyä.
      Ledeille luvataan tosiaan pitkiä kestoikiä ja lupaukset saattavat jopa usein pitää paikkansakin. Elektroniikka on kuitenkin usein paljon lyhytikäisempää.

      Mukavaa juhannusta!

      Poista